Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, investigat pentru comandarea unui asasinat

Publicat:

Oligarhul ucrainean Igor Kolomoiski, investigat pentru comandarea unui asasinat

Procuratura ucraineană a anunţat miercuri investigarea unui “faimos om de afaceri”, acuzat deja de alte delicte, pentru comandarea unei crime ce urma să fie comisă de un grup de asasini plătiţi, relatează agenţia EFE.

Comunicatul procuraturii este însoţit de o fotografie pixelată în care poate fi totuşi distinsă fizionomia oligarhului Igor Kolomoiski, care a jucat un rol cheie în ascensiunea la putere a actualului preşedinte Volodimir Zelenski, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Kolomoiski se află arest preventiv din septembrie şi aşteaptă să fie judecat după ce a fost pus sub acuzare în două dosare penale pentru fraudă şi spălare de bani.

În noul dosar anunţat miercuri, el este acuzat că a plătit un grup de infractori pentru a-l ucide pe directorul unui cabinet de avocatură care nu a anulat o decizie a unei adunări generale a acţionarilor ce nu-i era favorabilă. Conform presei ucrainene, este vorba despre o companie siderurgică în care Kolomoiski era acţionar minoritar.

Potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, tentativa de asasinat a avut loc în anul 2003 în oraşul Feodosia din peninsula Crimeea, astăzi ocupată de Rusia. Asasinii au ţintit în organele vitale ale victimei, care totuşi a supravieţuit. Autorii atacului au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 12 ani de închisoare, dar până în prezent Kolomoiski a scăpat de implicarea în acest caz.

Acest afacerist considerat până nu demult cel mai puternic oligarh al Ucrainei a mai fost implicat într-un dosar pentru asasinarea, tot la comandă, a unui avocat în anul 2005, dar cazul a fost clasat în acelaşi an.

Kolomoiski şi-a construit imperiul economic în timpul procesului haotic de privatizare prin care a trecut Ucraina după dezintegrarea URSS şi este acuzat că a fraudat masiv statul ucrainean.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

El are interese în mai multe sectoare, printre care cel bancar, al materiilor prime şi de asemenea în mass-media, poziţii din care l-a susţinut financiar şi mediatic pe Volodimir Zelenski în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale în 2019. Igor Kolomoiski a folosit atunci puternicele sale posturi TV pentru a-l promova pe actorul de comedie devenit politician.

Căzut între timp în dizgraţie, Kolomoiski este acum văzut ca un simbol al încercărilor Ucrainei de a diminua corupţia şi puterea oligarhilor, în plin război cu Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Euro 2024: Federaţia Austriacă de Fotbal, şocată de un banner al fanilor cu un mesaj de extremă dreapta

Euro 2024: Federaţia Austriacă de Fotbal, şocată de un banner al fanilor cu un mesaj de extremă dreapta Federaţia Austriacă de Fotbal (ÖFB) s-a distanţat...

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi...

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis...

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia Unităţi de rachete şi artilerie ale Forţelor Armate din Belarus s-au deplasat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.