Omenirea, mai aproape de un conflict nuclear: Consilierul lui Biden vrea ca SUA să desfăşoare mai multe arme nucleare strategice

Publicat:

Omenirea, mai aproape de un conflict nuclear: Consilierul lui Biden vrea ca SUA să desfăşoare mai multe arme nucleare strategice

Statele Unite ar putea fi nevoite să desfăşoare mai multe arme nucleare strategice în următorii ani pentru a descuraja ameninţările tot mai mari din partea Rusiei, Chinei şi a altor adversari, a declarat vineri un consilier principal al Casei Albe, conform Reuters.

Pranay Vaddi, cel mai înalt oficial al Consiliului de Securitate Naţională pentru controlul armelor, a făcut comentariile într-un discurs despre „o abordare mai competitivă” a controlului armelor, care a subliniat o schimbare de politică menită să exercite presiuni asupra Moscovei şi Beijingului pentru a renunţa la atitudinea de respingere a apelurilor SUA la discuţii pe tema limitării arsenalului, potrivit stiripesurse.
„În absenţa unei schimbări a arsenalelor adverse, putem ajunge în următorii ani într-un punct în care este necesară o creştere faţă de numărul actual de arme dislocate. Trebuie să fim pe deplin pregătiţi să executăm, dacă preşedintele ia această decizie”, a spus el Asociaţiei pentru Controlul Armelor.
„Dacă va veni acea zi, va avea ca rezultat concluzia că sunt necesare mai multe arme nucleare pentru a descuraja adversarii noştri şi pentru a proteja poporul american şi aliaţii şi partenerii noştri”, a adăugat consilierul.
În prezent, SUA respectă o limită de 1.550 de focoase nucleare strategice desfăşurate, stabilită în Tratatul START din 2010 cu Rusia, chiar dacă Moscova şi-a „suspendat” participarea anul trecut din cauza sprijinului SUA pentru Ucraina, o mişcare numită de Washington „invalidă din punct de vedere juridic”.
Vaddi a vorbit la un an după ce consilierul pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a spus aceluiaşi grup că nu este nevoie să sporească dislocarea de arme nucleare strategice ale SUA pentru a contracara arsenalele Rusiei şi Chinei, cărora le-a oferit posibilitatea discuţii „fără condiţii prealabile”.
Administraţia rămâne angajată faţă de controlul internaţional al armelor şi regimurile de neproliferare menite să stopeze răspândirea armelor nucleare, a spus Vaddi.
Dar, a adăugat el, Rusia, China şi Coreea de Nord „îşi extind şi îşi diversifică arsenalele nucleare într-un ritm vertiginos, manifestând puţin sau deloc interes pentru controlul armelor”.
Cei trei şi Iranul „cooperează şi se coordonează din ce în ce mai mult unul cu celălalt în moduri care contravin păcii şi stabilităţii, ameninţă Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri şi exacerbează tensiunile din regiune”, a spus el.
Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord împărtăşesc tehnologii avansate de rachete şi drone, a spus Vaddi, invocând utilizarea de către Moscova în Ucraina a dronelor iraniene şi a artileriei şi rachetelor nord-coreene, precum şi sprijinul chinez pentru industriile de apărare ale Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.