ONU cere o anchetă în Venezuela: ‘Există suspiciuni de crime împotriva umanităţii’

Publicat:

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a cerut luni o anchetă internaţională privind folosirea excesivă a forţei de către autorităţile din Venezuela, afirmând că ar putea fi vorba de crime împotriva umanităţii, relatează agenţiile de presă internaţionale, preluate de agerpres.

“Ancheta mea sugerează posibilitatea să fi fost comise crime împotriva umanităţii (…) Cer Consiliului (ONU pentru drepturile omului – n.r.) să deschidă o anchetă internaţională privind încălcări ale drepturilor omului în Venezuela”, a afirmat Zeid Ra’ad Al Hussein, în deschiderea, la Geneva, a celei de-a 36-a sesiuni a acestei instituţii.


“Există un risc real ca tensiunile să mai crească. Guvernul atacă instituţiile democratice şi vocile critice”, a adăugat el, denunţând procedurile penale deschise împotriva unor lideri ai opoziţiei, detenţiile arbitrare, folosirea excesivă a forţei şi relele tratamente împotriva deţinuţilor.

Citeşte şi: Hoţii şi-au făcut de cap în timpul uraganului. Magazinele au fost DEVASTATE – VIDEO

Zeid Ra’ad Al Hussein a subliniat de asemenea că Venezuela este unul din cele 47 de state membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului şi, prin urmare, trebuie să apere şi să promoveze drepturile omului.

El a mai afirmat că membrii Consiliului ar trebui să se gândească la “nevoia de a exclude din acest organism statele implicate în cele mai puternice încălcări ale drepturilor omului”.

Nu este pentru prima dată când Înaltul Comisar denunţă situaţia din Venezuela. La sfârşitul lunii august, cu ocazia prezentării la Geneva a unui raport privind situaţia drepturilor omului, el a atras atenţia că democraţia este în pericol în această ţară.

El a recunoscut atunci că în Venezuela are loc “o eroziune a vieţii democratice”, care “abia mai trăieşte, asta dacă nu cumva a şi murit”.

Citeşte şi: Incident armat în Texas. Opt oameni au murit, printre care şi atacatorul – VIDEO

În raport, experţii ONU au denunţat “voinţa politică de a reprima vocile critice şi de a răspândi teama în rândul populaţiei, cu scopul de a pune capăt protestelor”.

Autorităţile venezuelene au refuzat accesul în ţară pentru anchetatorii ONU, astfel că Zeid Ra’ad Al Hussein a însărcinat o echipă de specialişti în drepturile omului să intervieveze de la distanţă 135 de victime şi familiile lor, precum şi martori, jurnalişti, avocaţi, medici şi membri ai Biroului Procurorului General.

Venezuela, ţară producătoare de petrol, este într-o gravă criză economică, marcată de lipsa unor produse de primă necesitate, şi scena unor manifestaţii, din aprilie, împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu aproape 130 de morţi. 

Citeşte şi: Never Forget. 16 ani de la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.