X

ONU cere respectarea embargoului de armament în Libia

ONU urmăreşte cu “profundă preocupare informaţiile recente despre o sosire masivă de armament, echipamente şi mercenari” în profitul beligeranţilor din Libia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stéphane Dujarric, după anunţul Statelor Unite că Rusia a trimis avioane de luptă în ţară, scrie AFP, potrivit agerpres.

Fără să se refere explicit la această acuzaţie, Stéphane Dujarric a adăugat că, dacă informaţiile se dovedesc reale, ele “ar constitui o încălcare flagrantă a embargoului asupra armelor” impus Libiei din 2011.

Citeşte şi: Majoritatea eurodeputaţilor salută propunerile Comisiei Europene pentru redresarea economică

“Lansăm un apel tuturor membrilor comunităţii internaţionale să respecte embargoul asupra armelor şi să sprijine deplina sa aplicare”, a adăugat el în briefingul cotidian de presă, ca răspuns la întrebări legate de presupusa prezenţă a unor avioane militare ruseşti în Libia.

Marţi, armata americană a acuzat Rusia că a desfăşurat avioane de tip MiG-29 Fulcrum şi Suhoi Su-35 pe teritoriul libian în sprjinul mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din est care încearcă din aprilie să cucerească Tripoli din mâinile Guvernului de uniune naţională (GNA) recunoscut de ONU.

Moscova nu a reacţionat la această acuzaţie.

Citeşte şi: Peste 100.000 de americani au fost răpuşi de coronavirus

“Informaţiile despre încălcări au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, cu presupuse transferuri (de armament) aproape zilnice pe cale aeriană, terestră şi maritimă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ONU. “Aceasta nu poate conduce decât la o intensificare a luptelor cu consecinţe devastatoare pentru populaţia libiană”, a adăugat el.

Cele două puteri rivale în Libia sunt sprijinite de diverse forţe străine. Emiratele Arabe Unite şi Rusia susţin tabăra Haftar, în timp ce Turcia intervine militar pe lângă GNA care a obţinut recent mai multe victorii militare datorate în special superiorităţii aeriene.

Tags: Emiratele Arabe UniteKhalifa HaftarlibiaONUrusiaStephane DujarricSUAtripoliturcia
Categorii: Știrile zilei