ONU: Consiliul de Securitate subliniază menţinerea status-quoului la complexul Al Aqsa. Israelul critică reuniunea

Publicat:

Membrii Consiliului de Securitate al ONU şi-au exprimat joi îngrijorarea şi au subliniat necesitatea menţinerii status-quoului la complexul moscheii Al Aqsa din Ierusalim, la câteva zile după vizita noului ministru israelian al securităţii de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, informează Reuters, potrivit agerpres.

Statu quo-ul vechi de zeci de ani permite doar cultul musulman în complexul cunoscut ca Esplanada Moscheilor, un loc venerat şi de evrei, care îl numesc Muntele Templului. Un oficial israelian a spus că Ben-Gvir a respectat aranjamentul care permite celor care nu sunt musulmani să viziteze acest loc, dar nu să se roage.


Citeşte şi: Un copil a murit, zeci de mii de rezidenţi au rămas fără electricitate în urma furtunii care a lovit California – Black News

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri, ceea ce este puţin probabil, având în vedere că SUA protejează în mod tradiţional Israelul.

Foto: (c) Mike Segar/REUTERS


Un înalt oficial al ONU pentru afaceri politice, Khaled Khiari, a comunicat Consiliului că aceasta este prima vizită a unui ministru israelian din 2017.”Deşi vizita nu a fost însoţită sau urmată de violenţă, este văzută ca fiind deosebit de inflamatoare, având în vedere susţinerea din trecut a domnului Ben-Gvir pentru schimbări ale status quo-ului”, a spus el.

Foto: (c) Eskinder DebebeUN Photo/XINHUA


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor părţilor să se abţină de la măsuri care ar putea escalada tensiunile.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat reporterilor înainte de întâlnire:”Evreilor li se permite să viziteze cel mai sfânt loc din iudaism. Este dreptul fiecărui evreu, al fiecărui evreu. Israelul nu a încălcat status-quoul şi nu are de gând să facă acest lucru”.

Foto: (c)  SARAH YENESEL/EPA


“Sunt cu adevărat, foarte şocat”, a mai spus Gilad Erdan, în faţa uşilor Consiliului de Securitate.”Şi de ce? Pentru că nu există absolut niciun motiv pentru ca această sesiune de urgenţă să aibă loc astăzi. Nici unul. A organiza o sesiune a Consiliului de Securitate pe un non-eveniment este cu adevărat absurd”, a spus presei diplomatul israelian, potrivit AFP.

Citește și: Secretarul general al NATO se teme de Rusia: ‘Este periculos să o subestimăm’

Statele Unite sunt angajate în favoarea unei soluţii cu două state în conflictul dintre Israel şi palestinieni şi au fost “preocupate de orice acte unilaterale care exacerbează tensiunile sau subminează viabilitatea unei soluţii cu două state”, a comunicat Consiliului adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood.”Remarcăm că platforma de guvernare a prim-ministrului Netanyahu solicită păstrarea status-quoului în raport cu locurile sfinte. Ne aşteptăm ca guvernul Israelului să respecte acest angajament”, a adăugat Wood.

Al treilea loc cel mai sfânt al islamului şi cel mai sfânt loc al iudaismului, Esplanada Moscheilor este situată în Oraşul vechi al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel. Conform unui status-quo istoric, non-musulmanii pot vizita locul la anumite ore, dar nu se pot ruga acolo. Totuşi, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă pe furiş, gest denunţat ca provocator de către palestinieni şi de mai multe ţări din Orientul Mijlociu. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.