ONU deplânge încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei

Publicat:

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a denunţat vineri încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei, însă ţările occidentale au profitat de dezbatere în special pentru a denunţa Rusia, de care se tem că ar putea invada statul vecin, relatează AFP, potrivit agerpres.

În partea controlată de guvernul ucrainean, “suntem îngrijoraţi de restricţiile impuse libertăţii de exprimare în privinţa opiniilor critice sau nepopulare şi participării la adunări paşnice pe subiecte sensibile, precum şi în legătură cu securitatea apărătorilor drepturilor omului”, a declarat adjuncta Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, în timpul prezentării unui raport privind Ucraina care acoperă perioada 1 noiembrie 2019 – 31 octombrie 2021.


Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

Serviciile Înaltului Comisariat au astfel probe privind 29 de incidente care au vizat jurnalişti, alţi profesionişti din media şi critici ai guvernului. Ele au contabilizat de asemenea 14 incidente, cum ar fi atacuri, ameninţări şi intimidări, împotriva apărătorilor drepturilor omului, drepturilor femeilor, egalităţii de gen sau comunităţii LGBT+.

Aceşti apărători ai drepturilor omului au fost principalele ţinte ale grupurilor care promovează violenţa, “în general în deplină impunitate”.

În legătură cu regiunile din estul Ucrainei, care şi-au proclamat autonomia şi sunt pro-ruse, Înaltul Comisariat denunţă “restricţiile” impuse spaţiului civic şi libertăţilor fundamentale, care îi vizează în special pe oamenii ce îşi exprimă poziţia pro-Ucraina. Înaltul Comisariat a oferit ca exemplu cazul unui antreprenor condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare pentru că a exprimat astfel de opinii.

Raportul denunţă de asemenea represaliile la care sunt expuşi apărătorii drepturilor omului în aceste teritorii şi subliniază că “libertatea de adunare paşnică a fost restrânsă sever”.

În ceea ce priveşte Crimeea, anexată de Rusia, Înaltul Comisariat “a continuat să înregistreze încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar internaţional”. Raportul subliniază în special represiunea care afectează toate persoanelor ce exprimă o opinie critică la adresa Rusiei.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

De asemenea, jurnalişti critici “au fost supravegheaţi, inculpaţi, arestaţi, împiedicaţi să intre în Crimeea sau chiar au fost expulzaţi” din regiune, a spus Nada Al-Nashif.

Ea a subliniat totodată că obligaţia de a cere o autorizaţie de manifestare “autorităţilor ruse de ocupare”, pentru că în caz contrar există riscul unei urmăriri în justiţie, limitează libertatea de exprimare.

Înaltul Comisariat îşi exprimă îngrijorarea şi în legătură cu hărţuirea la care sunt supuşi avocaţii, la fel ca şi grupurile percepute de autorităţi ca opozante faţă de ocupaţie, sau cu inculparea unor lideri ai minorităţii tătare, vizată în mod special de Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.