ONU: Încălcări GRAVE ale drepturilor omului în Crimeea

Publicat:

Situaţia drepturilor omului s-a “deteriorat semnificativ” în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, trage un semnal de alarmă luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), cu sediul la Geneva, acuzând reprezentanţi ai statului rus de “numeroase şi grave încălcări” comise în toată impunitatea, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Numeroase şi grave încălcări ale dreptului la integritatea fizică şi mentală au fost comise de reprezentanţi ai statului din Federaţia Rusă în Crimeea începând cu 2014. Absenţa anchetelor sugerează că autorii lor au beneficiat şi continuă să se bucure de impunitate”, relevă UNHCR într-un raport.


VEZI şi: Imagini ŞOCANTE din Italia. Un avion militar de ultimă generaţie S-A PRĂBUŞIT în mare

“Încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi arestările şi detenţiile arbitrare, dispariţii prin forţă, cazuri de rele tratamente şi de tortură, precum şi cel puţin o execuţie extrajudiciară au fost documentate” de la anexarea Crimeii, detaliază agenţia ONU în raportul său.

Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Ca represalii, ţările occidentale au adoptat sancţiuni împotriva Moscovei.

“Situaţia drepturilor omului în Crimeea s-a deteriorat considerabil de la începutul ocupării sale de către Federaţia Rusă”, subliniază raportul ONU.

UNHCR denunţă în text “impunerea” cetăţeniei ruse şi a unui “nou cadru juridic” care “limitează considerabil exercitarea drepturilor omului în Crimeea”.

Citeşte şi: Zeci de români dorm CLAIE peste GRĂMADĂ într-o casă cu trei camere din Queensbury – VIDEO

“Impunerea cetăţeniei locuitorilor teritoriului ocupat poate fi asimilată cu obligarea de a jura credinţă unei puteri pe care ei o pot considera drept ostilă, ceea ce este interzis prin a patra Convenţie de la Geneva”, relevă Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, citat într-un comunicat.

Sute de prizonieri şi persoane plasate în arest preventiv au fost transferaţi în Rusia, ceea ce contravine legislaţiei internaţionale, subliniază, de asemenea, raportul.

“Există o nevoie urgentă” de justiţie şi reparaţii pentru victimelor acestor “abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului”, adaugă responsabilul ONU citat.

Kievul şi Moscova au relaţiile tensionate după anexarea Crimeii şi conflictul sângeros care opune din aprilie 2014 armata ucraineană rebelilor separatişti proruşi în estul Ucrainei, un conflict soldat deja cu peste 10.000 de morţi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.