ONU îndeamnă Israelul să îşi suspende controversata reformă a sistemului judiciar

Publicat:

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat marţi Israelul să îşi suspende reforma sistemului judiciar, îngrijorat de consecinţele acesteia pentru drepturile omului şi independenţa justiţiei, informează AFP, potrivit agerpres.   

“Dat fiind nivelul de îngrijorare publică şi politică, îndemn guvernul israelian să suspende modificările legislative propuse şi să le deschidă unei dezbateri şi unei reflecţii mai largi”, a afirmat Volker Turk, după ce Parlamentul israelian a aprobat marţi în prima lectură două dispoziţii-cheie ale acestei reforme controversate.


Citește și :  Putin: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei!

“Aceste probleme care sunt în centrul statului de drept merită cea mai mare atenţie, pentru a garanta că orice schimbare favorizează, mai degrabă decât diminuează, capacitatea puterii judiciare – şi a altor ramuri ale guvernului – de a proteja drepturile tuturor locuitorilor din Israel”, a adăugat el în declaraţia sa scrisă.

Proiectul a mobilizat o mare parte a opiniei publice împotriva sa, după ce a fost anunţat, la începutul lui ianuarie, de guvernul format cu o lună înainte de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, împreună cu partide de extremă dreapta şi cu formaţiuni ultra-religioase evreieşti.

La Tel-Aviv, manifestaţii au loc în fiecare sâmbătă seara, adunând zeci de mii de protestatari – semn al unei mobilizări masive la scara Israelului – ce denunţă în bloc acest proiect, dar şi politica generală a guvernului, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

Luni, la Ierusalim, mai multe zeci de mii de persoane au manifestat în jurul Parlamentului împotriva votului, însă fără a zdruncina hotărârea guvernului şi a majorităţii sale de a avansa în proiectul lor.

“Schimbările care afectează structura constituţională de lungă durată a unei ţări şi garanţiile instituţionale bine stabilite nu ar trebui să fie întreprinse decât după o largă consultare şi cu un larg consens politic şi public”, a subliniat Volker Turk.

Potrivit Înaltului Comisar al ONU, reforma “va compromite considerabil capacitatea puterii judiciare de a face să conteze drepturile individuale şi să fie respectat statul de drept în calitate de control instituţional eficace a puterii executive şi legislative”.

De asemenea, Turk şi-a exprimat temerea că, dacă vor fi adoptate, aceste schimbări ar putea “slăbi protecţia drepturilor omului pentru toţi, însă mai ales pentru comunităţile şi grupurile cele mai vulnerabile, care sunt mai puţin în măsură să-şi apere drepturile printr-o reprezentare în ramurile executivă şi legislativă ale guvernului”, citând, între altele, arabii israelieni, solicitanţii de azil şi persoanele LGBT+.

Citește și : Reacţia Casei Albe la discursul lui Putin: ‘ABSURD şi antioccidental!’

Dispunând de sprijinul a 64 din cei 120 de deputaţi, Netanyahu are mari şanse să obţină ratificarea finală a celor două reforme de pe agendă, care limitează prerogativele puterii judecătoreşti în favoarea celor ale guvernului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.