ONU îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ‘lipsurile alimentare şi malnutriţia’ din Coreea de Nord

Publicat:

Un expert în drepturile omului al ONU şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu ceea ce el numeşte “lipsurile alimentare şi malnutriţia răspândite” în Coreea de Nord, situaţia fiind înrăutăţită de închiderea timp de cinci luni a graniţei cu China şi de măsurile stricte de carantină împotriva COVID-19, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord, a cerut Consiliului de Securitate al ONU “să reconsidere sancţiunile” care au fost impuse până acum asupra acestei ţări izolate, pentru a permite livrările de ajutoare alimentare.


Citește și : Extrema-deaptă germană ‘îi închide gura’ ministrului de interne la Curtea Constituţională

Coreea de Nord, care la mijlocul anilor ’90 a suferit o foamete de pe urma căreia ar fi murit până la 3 milioane de persoane, se numără printre ţările care nu au raportat niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pandemia a produs “mari dificultăţi economice” în Coreea de Nord, a spus Ojea Quintana, adăugând că a existat o prăbuşire cu 90% a comerţului cu China în martie şi aprilie, ceea ce a dus la pierderi semnificative de venituri.

El a declarat că “perspectiva înmulţirii lipsurilor alimentare şi extinderea insecurităţii alimentare este alarmantă”.

“Au existat informaţii privind înmulţirea persoanelor fără adăpost în marele oraşe, inclusiv ‘kotjebi’ (copiii străzii), iar preţurile pentru medicamente ar fi explodat. Tot mai multe familii nu îşi permit să mănânce decât de două ori pe zi sau mănâncă doar porumb, iar unele mor de foame”, a precizat el într-un comunicat.

Într-o declaraţie separată, Elisabeth Byrs, purtătoarea de cuvânt a Programului Alimentar al ONU, a afirmat într-o conferinţă de presă la Geneva că situaţia umanitară din Coreea de Nord “rămâne sumbră”.

Citește și : Polonia se opune relocării imigranţilor ilegali

Peste 10 milioane de persoane, adică 40% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar, a spus ea.

“Malnutriţia este persistentă şi răspândită, producând daune pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea copiilor, precum şi pentru femeile însărcinate şi mamele cu bebeluşi”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.