ONU publică o listă cu 112 societăţi cu activităţi în coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a publicat miercuri o listă cu 112 societăţi care au activităţi în coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, printre care Airbnb, Expedia şi TripAdvisor, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

“Sunt conştientă că acest subiect a fost şi va continua să fie unul controversat”, a declarat într-un comunicat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, subliniind totodată că documentul “se bazează pe fapte” şi este rezultatul unei “munci fără precedent şi extrem de complexe”.


Citește și : Suedia numeşte un ambasador pentru a conduce lupta împotriva crimei organizate

Raportul răspunde unei rezoluţii din 2016 a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) care cerea o “bază de date a tuturor companiilor angajate în activităţi particulare având legături cu coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate”.

Lista “nu constituie şi nu intenţionează să se constituie într-un proces judiciar sau cvasi-judiciar”, se precizează în comunicat, cu referire implicită la temerile israeliene conform cărora ea ar putea servi drept bază pentru boicot.

Printre numele citate se află companii internaţionale de prim plan precum Airbnb, Alstom, Booking.com sau Motorola Solutions. Dintre acestea, 94 îşi au sediul în Israel şi alte 18 în şase ţări diferite.

Publicarea raportului, care trebuia să aibă loc în urmă cu trei ani, a fost amânată în mod repetat.

Serviciul condus de Michelle Bachelet a precizat că au fost trecute în revistă peste 300 de societăţi. Lista publicată miercuri identifică în final 112 de societăţi pentru care “există temeiuri rezonabile pentru a conchide că ele au fost implicate în una sau mai multe activităţi particulare la care se face referire” în rezoluţia din 2016.

Citește și : UE este îngrijorată de perspectiva unui război între Rusia şi Turcia în Siria

Guvernul israelian a reacţionat imediat, calificând lista drept o “capitulare ruşinoasă” în faţa unor ţări şi organizaţii ostile Israelului. “Este vorba despre o capitulare ruşinoasă la presiunile ţărilor şi organizaţiilor care vor să facă rău Israelului”, a subliniat Ministerul israelian al Afacerilor Externe, exprimându-şi totodată mulţumirea că “majoritatea ţărilor au refuzat să se ralieze acestei campanii de presiune politică”.

La rândul lor, palestinienii au calificat drept “victorie” publicarea listei ONU. “A publica această listă de companii şi entităţi care operează în colonii este o victorie pentru legislaţia internaţională şi pentru eforturile noastre de a seca fântânile sistemului colonial reprezentat de coloniile ilegale din teritoriile palestiniene ocupate”, a declarat şeful diplomaţiei palestiniene Riyad al-Maliki.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.