ONU: Racheta care a distrus o cafenea dintr-o localitate din localitatea ucraineană Hroza a fost lansată de ruși

Publicat:

Biroul ONU pentru drepturile omului susține că rușii se află în spatele loviturii asupra cafenelei din localitatea ucraineană Hroza în urma căreia au murit 59 de oameni, potrivit Reuters.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat marți că sunt „motive rezonabile” pentru a trage concluzia că atacul cu rachete asupra Hroza a fost lansat de ruși.


Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Constatările au fost publicate într-un raport bazat pe două misiuni de cercetare a faptelor în Hroza de către Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR). Inspectorii ONU au vorbit cu 35 de persoane, inclusiv martori, supraviețuitori, personal medical și angajați ai morgii.

„Nu a existat niciun indiciu privind prezența personalului militar sau a altor obiective militare legitime în cafenea sau în apropierea acesteia în momentul atacului. Forțele armate rusești fie nu au făcut tot ce era posibil pentru a verifica dacă ținta care urma să fie atacată era un obiectiv militar, și nu civili sau obiecte civile, fie au vizat în mod deliberat civili sau obiecte civile. Oricare dintre cele două scenarii ar încălca dreptul umanitar internațional”, a mai constatat ancheta, potrivit declarației lui Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.

Raportul a mai arătat că arma folosită în atac este aproape sigur racheta Iskander. Aceasta este folosită doar de ruși, nu și de ucrainenni.

„Îndemnăm Federația Rusă să desfășoare o anchetă completă și transparentă pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili și să ia măsuri pentru a preveni atacuri similare pe viitor”, a precizat Throssell.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Ucrainenii susțin că pe 5 octombrie o rachetă a rușilor a lovit o cafenea din satul aflat în regiunea Harkov. Racheta a lovit localul în care se aflau participanți la o ceremonie funerară dedicată unui militar căzut pe front. Rușii au respins toate acuzațiile susținând că nu atacă ținte civile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.