ONU se teme de violenţe generalizate în Etiopia

Publicat:

Etiopia, unde părţile aflate în conflict îşi continuă abuzurile, riscă să se scufunde într-un climat de “violenţă generalizată” cu consecinţe majore pentru regiune, a transmis vineri ONU, în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului pentru Drepturile Omului, potrivit AFP şi agerpres.

În cadrul reuniunii, solicitată de Uniunea Europeană la începutul săptămânii, cele 47 de state membre ale Consiliului vor trebui să analizeze propunerea de numire a unor anchetatori care să investigheze posibile încălcări ale drepturilor omului în războiul din această ţară.


Citeşte şi: Elon Musk spune că el și familia lui sunt vaccinați, dar că obligativitatea vaccinării este o ‘eroziune a libertății’ – Black News

Într-o intervenţie susţinută la deschiderea dezbaterilor, adjuncta Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, a afirmat că serviciile ONU continuă să primească “rapoarte credibile privind încălcări grave ale drepturilor omului comise de toate părţile”.

“Statul trebuie să se achite de responsabilitatea sa, şi anume să desfăşoare proceduri echitabile şi independente privind toate neregulile identificate”, a spus ea, adăugând că “un mecanism internaţional ar fi o completare importantă” în absenţa unor “eforturi semnificative” ale autorităţilor de a stabili responsabilităţile.

Războiul a izbucnit în noiembrie 2020 după ce premierul Abiy Ahmed a trimis armata în regiunea Tigray pentru a înlătura autorităţile locale, provenite din rândul Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care îi contestă autoritatea şi pe care îl acuză că a atacat baze militare.

Prim-ministrul a proclamat victoria trei săptămâni mai târziu, după preluarea controlului asupra capitalei regionale Mekele. Însă în iunie, TPLF a preluat din nou controlul asupra celei mai mari părţi din Tigray şi îşi continuă ofensiva în regiunile vecine Amhara şi Afar.

Nada Al-Nashif a deplâns “înmulţirea discursurilor bazate pe ură şi incitarea la violenţă din partea autorităţilor federale şi regionale, precum şi a unor personalităţi publice, în special împotriva locuitorilor din Tigray şi a membrilor comunităţii oromo”.

“Pericolul unei amplificări a urii, a violenţelor şi a discriminărilor este extrem de ridicat şi ar putea degenera în violenţă generalizată. Acest lucru ar putea avea consecinţe majore, nu doar pentru milioane de persoane din Etiopia, dar şi în întreaga regiune”, a afirmat ea.

Conflictul din Etiopia a făcut mii de morţi, a dus la strămutarea a peste două milioane de persoane şi a împins sute de mii de etiopieni în condiţii apropiate de foamete, conform ONU.

La 2 noiembrie, guvernul a decretat o stare de urgenţă care “a stârnit îngrijorări semnificative în privinţa drepturilor omului”, deoarece ea a permis arestarea a mii de etiopieni, printre care şi membri ai personalului ONU, a subliniat Nada Al-Nashif.

Citeşte şi: Fostul premier slovac a fost ARESTAT – Black News

“Deşi unele persoane arestate în ultimele şase săptămâni au fost eliberate, estimăm că între 5.000 şi 7.000 de persoane sunt în continuare închise, între care nouă membri ai personalului ONU”, a adăugat ea, precizând că majoritatea persoanelor arestate aparţin etniei din Tigray.

Reprezentanta ONU a cerut ca observatori independenţi, în special Comisia etiopiană pentru Drepturile Omului, să primească acces în toate locurile de detenţie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.