ONU şi OSCE sunt gata să medieze negocierile dintre Aleksandr Lukaşenko şi opoziţia din Belarus

Publicat:

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia face apel la negocieri cu guvernul ţării sale, afirmând că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sunt gata să-şi asume rolul de mediatori, relatează joi agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Cele două organizaţii “sunt pregătite să pună la punct o platformă şi să acţioneze ca mediatori, precum şi să oblige regimul să negocieze”, a afirmat Tihanovskaia într-o înregistrare video difuzată joi.


Citește și: Europa aşteaptă cu sufletul la gură verdictul EMA în cazul AstraZeneca

Într-o declaraţie scrisă separată difuzată tot joi de biroul său, Svetlana Tihanovskaia cere eliberarea deţinuţilor politice şi încetarea reprimării protestelor, ca precondiţii pentru negocieri.

Continuarea protestelor din Belarus este necesară pentru a forţa autorităţile să se aşeze la masa tratativelor, notează în declaraţie opozanta belarusă.

Citeşte şi: SEISM puternic în largul Algeriei

Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania după ce în ţara sa a început reprimarea protestelor declanşate de alegerile prezidenţiale contestate din august anul trecut.

Belarusul se află într-o criză politică internă de la alegerile de la 9 august, în care Aleksandr Lukaşenko a fost declarat învingător cu 80,1% din voturi. Alegerea lui Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani, a fost percepută ca fiind marcată de fraude şi a provocat luni de proteste de amploare, numeroase decese şi peste 30.000 de arestări. Opoziţia consideră că Svetlana Tihanovskaia este de fapt câştigătoarea alegerilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.