ONU: Siria are nevoie disperată de o încetare a focului

Publicat:

ONU: Siria are nevoie disperată de o încetare a focului

Siria se confruntă cu un val de violenţă nemaivăzut din 2020, a atras atenţia o comisie de anchetă a ONU într-un raport publicat luni la Geneva, subliniind că este nevoie urgentă de o încetare a focului, informează agenţia DPA.

“Din octombrie, Siria se confruntă cu cea mai mare escaladare a luptelor din ultimii patru ani. În contextul tulburărilor din regiune, este imperativ un efort internaţional hotărât de a opri luptele pe pământul sirian”, a spus preşedintele comisiei, Paulo Pinheiro, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

“Siria, al rândul său, are nevoie disperată de o încetare a focului”, a adăugat Pinheiro, pe fondul încercărilor de a obţine o încetare a focului în Fâşia Gaza.

Protestele au izbucnit în Siria în 2011 împotriva guvernului preşedintelui Bashar al-Assad. Regimul a trecut la o reprimare violentă, ceea ce s-a extins ulterior într-un război civil total în ţară.

Comisia a subliniat că luptele s-au amplificat în Siria după ce explozii în timpul unei ceremonii de absolvire la o academie militară din oraşul Homs, controlat de guvern, au ucis cel puţin 63 de persoane la 5 octombrie, inclusiv 37 de civili, şi au rănit alte zeci.

Forţele siriene şi ruse au răspuns cu bombardamente asupra zonelor controlate de opoziţie, omorând şi rănind sute de civili. Aceste atacuri, “care pot echivala cu crime de război”, au lovit spitale, şcoli, pieţe şi tabere pentru persoane strămutate intern, a precizat comisia.

Forţele siriene au folosit muniţii cu dispersie în zone dens populate, “continuând tiparele devastatoare şi ilegale pe care le-am documentat în trecut”, a raportat Hanny Megally, membru al comisiei. În urma atacurilor din octombrie, aproximativ 120.000 de persoane au fugit, multe dintre ele strămutate anterior, a spus el.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

“Nu ar trebui să fie surprinzător că numărul sirienilor care au solicitat azil în Europa în octombrie anul trecut a atins cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani. Siria rămâne cea mai mare criză a persoanelor strămutate din lume, cu peste 13 milioane de sirieni care nu se pot întoarce la casele lor”, a adăugat Megally.

Tensiunile dintre diferitele forţe în Siria au crescut după ce a izbucnit războiul în Fâşia Gaza, a adăugat comisia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.