ONU speră să strângă 3,85 miliarde de dolari în lupta împotriva foametei din Yemen

Publicat:

  ONU a cerut luni donatorilor internaţionali să acorde un ajutor de 3,85 miliarde de dolari pentru Yemen pentru ca foametea să nu cuprindă această ţară devastată de război şi unde ”copilăria este de acum un infern”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Peste 100 de guverne şi donatori individuali participă la o reuniune virtuală co-organizată de Suedia şi Elveţia pentru Yemen, unde violenţele s-au intensificat la Marib, în nordul acestei ţări foarte sărace din Peninsula Arabică.


Citește și : Guvernul israelian este obligat să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate

Rebelii houthi au reluat o ofensivă pe 8 februarie pentru a prelua controlul în acest ultim bastion al guvernului din nord, intensificând atacurile spre teritoriul saudit vecin.

“Îi implor pe toţi donatorii să răspundă cu generozitate la apelul nostru pentru a preveni ca foametea să cuprindă ţara”, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres, la deschiderea reuniunii.

“Astăzi, reducerea ajutorului este o condamnare la moarte pentru familii întregi”, a adăugat el. ”Fiecare dolar contează”, a subliniat responsabilul ONU.

Conflictul, declanşat în 2014 de o ofensivă a rebelilor care au cucerit zone vaste din teritoriu, a ucis zeci de mii de oameni conform ONG-urilor internaţionale şi a împins alte milioane în pragul foametei. Este cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

În contextul pandemiei, situaţia s-a agravat odată cu scăderea finanţării ajutoarelor. ONU, care a strâns doar jumătate din ajutorul necesar în 2020, a solicitat luni o ”finanţare imediată”.

”Pentru majoritatea oamenilor, viaţa în Yemen este de acum insuportabilă (…). Copilăria este un infern”, a adăugat Antonio Guterres.

Citește și : Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce! Socialiștii de la Budapesta protestează

ONU se bazează în principal pe ţările bogate din jurul Yemenului pentru a colecta 3,85 miliarde de dolari (aproximativ 3,18 miliarde euro), după ce nu a primit 1,5 miliarde de dolari din cele 3,4 miliarde necesare anul trecut.

Emiratele Arabe Unite au promis vineri că vor dona 230 milioane de dolari.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.