ONU suspendă parţial trimiterea de ajutoare umanitare trimise în Yemen

Publicat:

ONU a suspendat parţial trimiterea de ajutoare umanitare alimentare în regiunile din Yemen controlate de rebelii Houthi, acuzându-i pe aceştia că şi le-au însuşit pe nedrept, relatează BBC, potrivit news.ro.

Programul Alimentar Mondial a informat că această decizie a fost luată în ultimă instanţă. Agenţia ONU a avertizat anterior că va restricţiona livrările dacă rebelii nu vor cădea de acord privind măsuri care ar opri ca alimentele să ajungă la ofiţeri corupţi.


Citește și : Administrația Trump încearcă să creeze ‘o fobie iraniană’ la nivel global -ministru iranian

PAM a informat anterior că eforturile sale de a ajunge la persoanele nevoiaşe sunt blocate. Operaţiunile vor fi suspendate în capitala Sanaa, însă programele de nutriţie pentru copii, femeile însărcinate şi mamele care alăptează vor continua.

Yemen suferă de cea mai gravă criză umanitară la nivel mondial, iar în jur de 12 milioane de persoane – aproape 40% din populaţie – se află în pragul foametei, a informat David Beasley, şeful PAM. Majoritatea celor afectaţi se află în zone controlate de rebelii Houthi.

Luna trecută, PAM a informat că accesul echipelor saleîn zonele în care se aflau oamenii afectaţi a fost blocat şi că oficialii locali se amestecă în distribuirea alimentelor.

Beasley a recunoscut că aceste acuzaţii publice ar putea avea efecte negative iar liderii Houthi ar putea astfel limita şi mai mult accesul, însă a precizat că mulţi copii mor din cauza acestei situaţii „disperate”.

Luptele în Yemen au început în 2014. Atunci, mişcarea rebelilor Houthi – musulmani şiiţi – a preluat controlul ţării, forţându-l pe preşedintele Abdrabbuh Mansour Hadi să părăsească Yemen în exil.

Situaţia a escaladat în martie 2015. Arabia Saudită şi alte opt state arabe cu majoritate sunnită – cu susţinerea SUA, Marii Britanii şi Franţei – au început bombardamente aeriene împotriva rebelilor Houthi, cu scopul declarat de a readuce la putere guvernul lui Hadi.

Citește și : Maia Sandu: Ambasada Republicii Moldova din Israel nu va fi mutată din Tel Aviv la Ierusalim

ONU a informat că cel puţin 7.070 de civili au fost ucişi şi alţi 11.205 au fost răniţi de la începerea conflictului, 65% dintre aceste morţi fiind cauzate de coaliţia coordonată de saudiţi.

Alte câteva mii de civili au murit din cauze care puteau fi prevenite, precum malnutriţia, diferite boli şi o stare de sănătate precară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.