ONU trage un semnal de alarmă asupra gazelor cu efect de seră

Publicat:

Concentraţiile de gaze cu efect de seră, factori ai încălzirii globale, au atins niveluri record anul trecut, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) luni, cu şase zile înaintea conferinţei privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cel mai recent buletin informativ asupra principalelor gaze cu efect de seră, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie a ONU, arată că, din nou, concentraţiile celor trei principale gaze cu efect de seră, care captează căldura în atmosferă, au atins un vârf în 2020.


Citeşte şi: Majoritatea miniştrilor şi a membrilor civili ai Consiliului de tranziţie au fost ARESTAŢI în Sudan – Black News

Încetinirea economică în contextul pandemiei de COVID-19 ”nu a avut un impact vizibil” asupra nivelului şi creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră din atmosferă, în pofida unei reduceri temporare a noilor emisii, a explicat OMM.

Rata de creştere anuală a concentraţiilor de dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) şi protoxid de azot (N2O) a depăşit chiar, anul trecut, media din perioada 2011-2020.

”Având în vedere ritmul de creştere a concentraţiilor de gaze cu efect de seră, creşterea temperaturilor până la sfârşitul secolului va fi cu mult superioară obiectivelor Acordului de la Paris, de 1,5 până la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Ne aflăm foarte departe de acest obiectiv”, a avertizat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

”Multe state stabilesc în prezent obiective de neutralitate a emisiilor de carbon şi sperăm să asistăm la o creştere dramatică a angajamentelor la COP26. (…) Trebuie să regândim industria, sectorul energetic şi transporturile şi întregul nostru mod de viaţă. Transformările necesare sunt accesibile din punct de vedere economic şi fezabile din punct de vedere tehnic. Nu este timp de pierdut”, a adăugat Taalas.

Potrivit celei mai recente evaluări ONU, angajamentele actuale din aproape 200 de ţări pentru reducerea emisiilor actuale de gaze cu efect de seră ar conduce la o încălzire ”catastrofală” cu 2,7 grade Celsius, departe de obiectivul Acordului de la Paris.

‘Catastrofa se apropie’

ONU şi-a exprimat speranţa că liderii mondiali vor face la Glasgow demersuri în vederea menţinerii planetei pe o traiectorie de încălzire suportabilă în următorii ani, în contextul în care datele arată că nivelurile de CO2 au continuat să crească în 2021.

CO2, care provine în principal din arderea combustibililor fosili şi din producţia de ciment, este de departe principalul responsabil al acestei încălziri.

Citeşte şi: Coronavirusul REVINE în China! Autorităţile impun noi măsuri de izolare şi restricţii – Black News

Anul trecut, concentraţia de CO2 a fost de 413,2 ppm (părţi per milion), cu 149% peste nivelul din perioada preindustrială.

”Nu este vorba doar despre o formulă chimică şi despre cifre pe un grafic. Acest lucru are repercusiuni masive asupra vieţii noastre de zi cu zi şi a bunăstării noastre, asupra stării planetei şi a viitorului copiilor şi nepoţilor noştri”, a atras atenţia Taalas.

Concentraţiile de metan, din care aproximativ 60% din emisiile atmosferice sunt de origine umană (creşterea animalelor rumegătoare, cultura orezului, gropile de gunoi şi altele) şi cele de protoxid de azot, din care aproximativ 40% din emisiile atmosferice sunt de origine umană (îngrăşăminte) au atins, de asemenea, vârfuri în 2020.

În ceea ce priveşte fenomenul numit “forţare radiativă” (capacitatea Pământului de a conserva energia de la Soare sau de a o trimite înapoi în spaţiu), care are ca efect încălzirea climei, acesta a înregistrat o creştere cu 47% între 1990 şi 2020.

Temperatura globală va continua să crească atât timp cât emisiile vor continua. Şi, întrucât CO2 rămâne timp de secole în atmosferă şi pentru o perioadă chiar mai mare în oceane, încălzirea deja observată va persista câteva decenii, chiar dacă emisiile nete sunt aduse rapid la zero, a atras atenţia OMM.

Potrivit acestui raport, clima este ”scăpată de sub control”, în pofida avertismentelor experţilor, a subliniat Euan Nisbet, cercetător la Universitatea Royal Holloway din Londra. ”Catastrofa se apropie, dar nu o putem opri; tot ceea ce putem face este să strigăm”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.