OpenAI și Microsoft dați în judecată de un ONG american pentru încălcarea ‘exploatării’ drepturilor de autor

Publicat:

OpenAI și Microsoft dați în judecată de un ONG american pentru încălcarea ‘exploatării’ drepturilor de autor

O organizație non-profit americană dă în judecată OpenAI și Microsoft pentru că ar fi încălcat legea drepturilor de autor prin utilizarea materialului său pentru a-și antrena modelele de inteligență artificială, transmite Euronews.

Center for Investigative Reporting din SUA a inițiat proceduri judiciare împotriva creatorului ChatGPT OpenAI și a gigantului Big Tech Microsoft, acuzându-i că au încălcat legile privind drepturile de autor prin utilizarea conținutului său pentru a antrena platformele de inteligență artificială (AI), potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Organizația non-profit a declarat că OpenAI a utilizat conținutul său fără permisiune și fără a oferi compensații, încălcând drepturile de autor asupra jurnalismului organizației.

Procesul, intentat la un tribunal federal din New York, descrie activitatea OpenAI ca fiind „construită pe exploatarea operelor protejate de drepturi de autor” și se concentrează pe modul în care rezumatele articolelor generate de AI amenință editorii.

=Procesul împotriva OpenAI susține că societatea a recunoscut că a construit o versiune anterioară a tehnologiei sale chatbot cu mii de linkuri către Mother Jones, una dintre publicațiile pe care le gestionează CIR.

Textul de formare al AI a exclus adesea informațiile despre autorul, titlul sau mențiunea privind drepturile de autor ale unui articol, continuă procesul.

Pierderea controlului asupra conținutului drepturilor de autor, se mai arată în proces, va duce la scăderea veniturilor pentru jurnalismul de investigație costisitor și chiar la scăderea numărului de reporteri care să spună povești importante în „peisajul mediatic sărăcăcios de astăzi”.

„Este extrem de periculos”, a declarat Monika Bauerlein, directorul general al organizației non-profit, pentru Associated Press.

„Existența noastră se bazează pe faptul că utilizatorii găsesc munca noastră valoroasă și decid să o sprijine”.

OpenAI se confruntă cu numeroase procese

Bauerlein a declarat că „atunci când oamenii nu mai pot dezvolta această relație cu munca noastră… atunci relația lor este cu instrumentul AI”.

Aceasta, a spus ea, ar putea „tăia de sub noi întreaga fundație a existenței noastre ca redacție independentă”, amenințând în același timp și alte organizații de știri.

OpenAI și Microsoft se confruntă cu alte procese privind drepturile de autor intentate de The New York Times, alte instituții media și autori de bestselleruri precum John Grisham, Jodi Picoult și George R.R. Martin.

Un alt proces aflat pe rolul Curții Federale din San Francisco este intentat de autori, printre care și comedianta Sarah Silverman.

Alte organizații de știri au ales să colaboreze mai degrabă decât să se lupte, semnând acorduri cu OpenAI pentru a primi compensații pentru partajarea de conținut de știri care poate fi utilizat pentru antrenarea sistemelor sale de modele lingvistice mari (LLM).

Time a anunțat joi că OpenAI va avea acces la „arhivele sale extinse din ultimii 101 ani”.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

OpenAI nu a răspuns în mod direct la proces, dar a afirmat într-o declarație că „colaborează cu industria știrilor și colaborează cu editorii globali de știri pentru a afișa conținutul lor în produsele noastre, cum ar fi ChatGPT, inclusiv rezumate, citate și atribuiri, pentru a conduce traficul înapoi la articolele originale”.

Microsoft nu a răspuns la cererea de a comenta decizia.

OpenAI și alți dezvoltatori importanți de inteligență artificială nu își dezvăluie, de obicei, sursele de date, dar au susținut că preluarea de texte, imagini și alte materiale media online accesibile publicului pentru a-și antrena sistemele de inteligență artificială este protejată de doctrina „fair use” a legislației americane privind drepturile de autor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai proaste alimente pentru creier, care pot afecta memoria și concentrarea

Cele mai proaste alimente pentru creier, care pot afecta memoria și concentrarea Alimentele pe care le consumăm au un impact major asupra creierului, influențând performanțele...

Noutăţile lunii iulie pe Netflix

Noutăţile lunii iulie pe Netflix În iulie, Netflix propune: "Beverly Hills Cop: Axel F.", un film în care poliţistul Axel Foley revine pentru a face...

STUDIU: Există nu mai puțin de 6 subtipuri de depresie. Cum pot crește eficiența tratamentului noile descoperiri

STUDIU: Există nu mai puțin de 6 subtipuri de depresie. Cum pot crește eficiența tratamentului noile descoperiri Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică,...

Filmul de animaţie ‘Inside Out 2’, în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Inside Out 2', în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american Pentru a treia săptămână consecutiv, filmul de animaţie ''Inside Out 2'' a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.