Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

Publicat:

UPDATE: Unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, Mullah Fazlullah, liderul talibanilor pakistanezi, a fost ucis într-un atac american cu drona în estul Afganistanului, au indicat vineri surse din Afganistan, citate de dpa.

Un lider tribal din provincia afgană Kunar, Janan Sardar, a declarat pentru dpa că “cinci persoane, inclusiv Mullah Fazlullah, au fost ucise la 13 iunie, ora 10 p.m. (17.30 GMT). Alţi patru membri ai Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) au fost ucişi în atacul realizat cu o dronă”, a afirmat acesta.


Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, care a citat surse americane.

Totuşi, un purtător de cuvânt al forţelor SUA din Afganistan s-a limitat să confirme, vineri, faptul că “un înalt lider al unei organizaţii considerate drept teroriste” a fost vizat de un atac cu dronă miercuri în provincia afgană Kunar. Un purtător de cuvânt al armatei pakistaneze a spus că nu poate confirma moartea lui Fazlullah în atacul respectiv. 

Ştire iniţială: Armata americană a informat joi că a desfăşurat o lovitură având ca ţintă un şef jihadist în provincia Kunar din Afganistan, unde s-ar ascunde liderul taliban pakistanez Maulana Fazlullah, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Forţele americane au efectuat o lovitură antiteroristă la 13 iunie în provincia Kunar, în apropierea graniţei dintre Afganistan şi Pakistan, care a vizat un responsabil cu rang înalt al unei organizaţii teroriste”, a declarat locotenent-colonelul Martin O’Donnell într-un comunicat.

Citește și : Criza migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene (Antonio Tajani)

El a adăugat că forţele americane continuă “să adere la armistiţiul” pe care Kabulul l-a încheiat cu talibanii afgani, părând deci să excludă această grupare, în timp ce media americane au anunţat că atacul l-a vizat pe Maulana Fazlullah.

În martie, Departamentul de Stat american a anunţat o recompensă de cinci milioane de dolari pentru a ajuta la localizarea acestui comandant taliban implicat în mai multe atentate sângeroase din Pakistan şi tentativa de atentat cu o maşină capcană din Times Square, în 2010, la New York. Individul s-ar fi refugiat în Afganistan, potrivit unor responsabili pakistanezi.

Potrivit Departamentului de Stat, grupul lui, cunoscut sub numele Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), a “dovedit o strânsă legătură cu Al-Qaida” şi i-a oferit o pregătire în explozivi lui Faisal Shahzad care se pregătea să fie autorul atentatului din Times Square.

Citește și : Guvernul Spaniei se arată deschis mutării catalanilor închişi mai aproape de casele lor

Grupul a revendicat masacrul a peste 150 de persoane, în 2014, într-o şcoală din Peshawar, în Pakistan.

TTP este, de asemenea, responsabil pentru atacul din 2012 împotriva tinerei Malala Yousafzai, devenită ulterior un simbol al luptei pentru accesul tinerelor fete la educaţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CSP a numit în funcție cinci procurori

CSP a numit în funcție cinci procurori Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat să numească în funcție cinci candidați la funcția de procuror, cu...

Lucrările de reabilitare a unor drumuri au fost declarate de utilitate publică de interes național

Lucrările de reabilitare a unor drumuri au fost declarate de utilitate publică de interes național Pentru ca procesul de modernizare și reabilitare a drumurilor să...

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

Un străin a rămas fără câteva mii de lire sterline pe AIC

Un străin a rămas fără câteva mii de lire sterline pe AIC Un străin a rămas fără 3 950 de lire sterline pe Aeroportul Internațional...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.