X

Operaţiune comună a organelor de drept din Republica Moldova şi Franţa, cu asistenţa FBI

Operaţiune comună a organelor de drept din Republica Moldova şi Franţa, cu asistenţa FBI

În Republica Moldova au fost efectuate marţi percheziţii de către Procuratura anticorupţie din această ţară, în cadrul unei anchete internaţionale privind suspiciuni de tentativă de ştergere a unor notificări roşii ale Interpol, au anunţat procuratura şi Parchetul Naţional Financiar Francez (PNF), care a participat la operaţiune, precum şi Parchetul anticorupţie din Republica Moldova, relatează AFP şi media de peste Prut.

Potrivit unui comunicat de presă al PNF, au avut loc 33 de percheziţii, soldate cu patru persoane reţinute pentru tentativă de “mituire” a unor “funcţionari publici”, în special din Republica Moldova, “pentru a împiedica Interpolul să emită notificări roşii pentru fugari urmăriţi la nivel internaţional”. Potrivit unei surse apropiate dosarului, unii dintre aceşti fugari erau implicaţi în crima organizată, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

La Chişinău, şefa Procuraturii Anticorupţie (PA), Veronica Dragalin, a anunţat într-un briefing de presă că ancheta vizează o presupusă schemă de corupţie prin care persoane publice din Republica Moldova şi din alte ţări primeau mită pentru a şterge notificările roşii emise de Interpol în statele în care activează şi a avertiza infractorii din diferite ţări daţi în urmărire internaţională.

Mita oferită în asemenea cazuri s-ar ridica la milioane de dolari, notează publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău.

Şefa Procuraturii Anticorupţie a indicat că există probe potrivit cărora o organizaţie criminală internaţională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus şi alte ţări, suspectate de comiterea unor infracţiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, au dat mită unor intermediari şi persoane publice din Republica Moldova pentru a informa infractorii daţi în urmărire cu privire la statutul notificărilor roşii.

“Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI şi Agenţia Naţională a Criminalităţii din Marea Britanie au furnizat informaţii relevante Procuraturii Anticorupţie în cadrul acestei investigaţii”, a precizat Dragalin.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

“În urma percheziţiilor, procurori şi ofiţeri anticorupţie au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri şi calculatoare, alte obiecte şi documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanţei şi relevanţei pentru cauza penală. (…) Până la momentul actual, patru persoane au fost reţinute pentru o perioadă de până la 72 de ore”, a mai afirmat şefa Parchetului Anticorupţie, fără să facă publice numele persoanelor reţinute şi nici instituţiile în care acestea activează.

Suspecţii ştergeau notificările roşii din baza de date a Interpol în privinţa unor criminali daţi în urmărire internaţională, în schimbul unor sume de milioane de dolari, iar unii infractori primeau ulterior chiar azil în R. Moldova, notează publicaţia citată.

Tags: anticoruptieMoldovaPNF
Categorii: JustiţieȘtirile zilei