“Ora Pământului” marcată la nivel internaţional

Publicat:

După Opera din Sydney, zgârie-nori din Hong Kong, Kremlinul din Moscova sau Turnul Eiffel din Paris, luminile au fost stinse şi pe continentul american pentru a marca a 11-a ediţie a evenimentului “Ora Pământului”, o campanie organizată în fiecare an la nivel internaţional ca un semnal de alarmă în lupta împotriva încălzirii globale şi pentru conservarea mediului, relatează duminică AFP, potrivit agerpres.

Australia, ţara în care s-a născut “Ora Pământului” în 2007, a dat startul campaniei, sâmbătă, la fel ca în fiecare an la ora locală 20:30, moment în care celebra Operă din Sydney, dar şi Harbour Bridge au fost cufundate în întuneric.


Citește și : Sute de mii de americani au manifestat împotriva armelor de foc

Urmând fusurile orare, zgârie-nori din Hong Kong şi Singapore au stins luminile, la fel ca şi Turnurile Petronas din Kuala Lumpur sau Burj Khalifa din Dubai, succedate de Turnul Eiffel din Paris, Acropola din Atena şi Biserica Sf. Petru din Roma.

La Moscova, Kremlinul şi Piaţa Roşie au fost, de asemenea, cufundate în întuneric la aceeaşi oră, în timp ce intensitatea lumii pe segmentul rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) urma să fie redus, conform Agenţiei spaţiale ruse Roskomos, citată de agenţia Ria Novosti.

Mai multe oraşe mari din America Latină au luat şi ele parte la campania internaţională. În Mexico City, monumente precum “Îngerul independenţei” de pe Paseo de la Reforma şi piaţa centrală Zocalo s-au cufundat în întuneric pentru a marca acest eveniment.

În Santiago de Cali, al treilea oraş ca mărime din Columbia, activiştii din domeniul protecţiei mediului au aprins numeroase lumânări cu care au format semnul “60+”, cu referire la “Ora Pământului”.

La ora locală 20:30, becurile au fost stinse în clădirea emblematică Empire State Building din New York, conturul acesteia fiind luminat doar printr-o pâlpâire simbolică.

“Ora Pământului” este un eveniment care “vine într-un moment în care oamenii şi planeta se află sub presiune. Schimbările climatice au o viteză mai mare decât a noastră. Consecinţele sale tulburătoare se află deasupra noastră”, a avertizat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video publicat pe Twitter, în condiţiile în care ultimii trei ani au fost declaraţi oficial cei mai “fierbinţi” din istoria înregistrărilor meteorologice.

Lansată în anul 2007 de World Wide Fund for Nature (WWF) cu un singur eveniment care a avut loc tot la Sydney, ocazie cu care s-a înregistrat participarea a 2,2 milioane de oameni, acţiunea “Ora Pământului” (Earth Hour) se organizează în prezent în numeroase zone de pe glob şi vizează sensibilizarea cu privire la riscurile schimbărilor climatice. În plus, în acest an, campania a inclus o nouă componentă, cea a mobilizării pentru protejarea naturii, în contextul desfăşurării în această perioadă în Columbia a summitului experţilor Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES) care trebuie să ofere un diagnostic cu privire la starea faunei, florei şi a solurilor, notează sursa citată.

“Suntem pe cale să pierdem nu numai lupta împotriva schimbărilor climatice, ci şi lupta contra declinului biodiversităţii”, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, într-un mesaj audio în limba engleză publicat pe Twitter.

“Imaginaţi-vă că vă treziţi şi că ceva s-a schimbat. Nu auziţi păsări. Priviţi pe fereastră: peisajele pe care le iubiţi sunt secate, viaţa este stoarsă. (…) Nu este un coşmar şi cu siguranţă nu este o iluzie”, a adăugat şeful de stat.

Dermot O’Gorman, responsabil din cadrul WWF care coordonează “Ora Pământului”, a declarat pentru AFP că “obiectivul (acestei campanii anuale) este acela de a creşte nivelul de conştientizare cu privire la imperativitatea protejării mediului şi a faunei sălbatice”. “Mai mult de jumătate dintre speciile de faună şi floră ale planetei sunt ameninţate cu dispariţia”, a adăugat el.

Campania “Ora Pământului” a obţinut importante succese în ultimii ani, aşa cum ar fi interzicerea folosirii plasticului în Insulele Galapagos sau plantarea a 17 milioane de arbori în Kazahstan. De asemenea, în China şi Singapore au fost lansate campanii împotriva folosirii pungilor de plastic ce poluează oceanele, au fost plantaţi copaci în Indonezia, Kenya şi Pakistan, iar în Croaţia şi Slovenia a fost lansate iniţiative pentru salvarea râurilor.

Şi în România, mai multe instituţii publice dar şi organizaţii au marcat ”Ora Pamântului”, sâmbătă, în intervalul 20:30 – 21:30. De asemenea, au fost stinse luminile în sediile MAE, ale misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti din străinătate.

Citește și : Sute de mii de americani au manifestat împotriva armelor de foc

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore

Zeci de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera cu R.Moldova, în ultimele 72 de ore În ultimele 72 de ore, polițiștii de frontieră din...

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut Violența asupra copiilor este un fenomen care capătă proporţii alarmante în...

Bilanțul pagubelor produs de incendiul de la Cahul: ‘Vom cheltui peste 300 de mii de lei pentru a aduce pădurea în starea în care...

Bilanțul pagubelor produs de incendiul de la Cahul: 'Vom cheltui peste 300 de mii de lei pentru a aduce pădurea în starea în care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.