Orașul Călărași din R. Moldova se va înfrăți cu Municipiul Iași

Publicat:

Orașul Călărași din R. Moldova se va înfrăți cu Municipiul Iași

Victor Ambroci, primarul orașului Călărași din Republica Moldova, a anunțat presa că, în urma unei înțelegeri cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, în viitorul proxim, edilii vor încheia un acord de înfrățire dintre cele două localități românești. Decizia este continuitate a evenimentului de bun augur, din 27 martie, când s-a produs oficial înfrățirea municipiului Iași cu Raionul Călărași, în contextul aniversării Unirii Basarabiei cu România, scrie evz.ro.

„Ne propunem, în continuare, să dezvoltăm relațiile cu România. Iașiul este cel mai aproape de noi și ne-am propus cu primarul municipiului să avem o înfrățire. Avem deja avizul Ministerul Justiției și a Primăriei Iași, precum și o decizie a Consiliului Orășenesc Călărași. Urmează ca la o ședință ordinară a municipiului Iași să semnăm Acordul de Înfrățire”, a declarat Victor Ambroci, primarul orașului Călărași, în presa locală.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Când va avea loc evenimentul încă nu s-a decis, cert este că acesta se va desfășura foarte curând, anunță edilul basarabean. Primăriile Iași și Călărași urmeaza să deruleze proiecte investiționale transfrontaliere economice, culturale, destinate tinerilor, precum și în domeniul sportului, „tot ce putem dezvolta pentru ambele comunități”, a relatat Victor Ambroci.

Călărașiul basarabean, în așteptarea investițiilor și dezvoltării

Călărașii de peste Prut s-au mai înfrățit cu alte două orașe din România: municipiul Călărași și Covasna. În acest an, pe 13 iunie, de hramul localității basarabene, care va fi sărbătorit de Duminica Mare, au fost invitați deja reprezentanți ai orașelor înfrățite.

Cultura, istoria şi religia se întrepătrund. Acest oraș basarabean, înconjurat de codrii seculari, care ascund patru mănăstiri istorice românești (Frumoasa, Hârjauca, Hârbovăț și Răciula), în general, raionul Călărași (fost județ), este o mare atracție turistică, cu cele mai apreciate vinuri în crame, unde ar fi fericit să intre orice împărat, cu pensiuni atractive nu doar pentru cetățenii moldoveni, ci chiar pentru mulți europeni.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Tot acolo, putem întâlni faimoși gospodari, păstrători de tradiții românești, care oferă bucate divine, meșteri populari, cunoscuți deja la Paris și Berlin, lăutari care pot „îngenunchea” pe cei mai pretențioși melomani din metropole europene! Tatiana Popa, directoarea Muzeului „Casa Părintească” din localitatea Palanca, raionul Călărași, este una dintre cele mai cunoscute meșterițe populare din zonă, dar și un ghid de excepție.

„Călărași este un meleag turistic fantastic. Oriunde ai trece, te pomenești într-o atmosferă de basm. Meleagurile călărășene, cu viile și livezile sale ca din vis, cu cele patru mănăstiri – Hârjauca, Frumoasa, Răciula și Hârbovăț – reprezintă marea cruce basarabeană. Pe timpuri, cultura vinului ne deosebea ca pe un popor, care nu doar cultiva vița-de-vie și producea vin, dar și cu mare măsură în consumul acestuia”, susține Tatiana Popa, directoarea Muzeului „Casa Părintească” din localitatea Palanca, raionul Călărași, o destinaţie turistică de excepție pentru oaspeţii din ţară şi din străinătate.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european

Canotorul, Serghei Tarnovschi a devenit campion european Canotorul Serghei Tarnovschi a devenit campion european, rezervat seniorilor. Sportivul a cucerit medalia de aur în proba de canoe...

Zelenski: Rusia şi liderii săi ‘nu sunt pregătiţi pentru o pace justă’

Zelenski: Rusia şi liderii săi 'nu sunt pregătiţi pentru o pace justă' Rusia şi liderii săi "nu sunt pregătiţi pentru o pace justă", a acuzat...

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa, dar...

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.