Organizaţia Naţiunilor Unite dezminte că l-a forţat pe avocatul Asiei Bibi să fugă din Pakistan

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a dezminţit marţi că l-a forţat să fugă din ţara sa pe avocatul unei femei creştine condamnate la moarte, în 2010, pentru blasfemie în Pakistan şi achitată săptămâna trecută, informează AFP, potrivit Agerpres.

Saiful Malook a fugit în Olanda după un val de proteste violente care au cuprins Pakistanul în urma deciziei Curţii Supreme a acestei ţări de a o achita pe Asia Bibi.


Citește și : UNHCR denunță ‘condiţiile abjecte’ pentru refugiaţi de pe cele două insule greceşti Samos şi Lesbos

Această femeie creştină din zona rurală a Pakistanului, în vârstă de circa 50 de ani şi mamă a cinci copii, a fost condamnată la moarte pentru “blasfemie” în 2010 după ce a fost denunţată de un imam.

“Biroul Naţiunilor Unite în Pakistan i-a oferit lui Malook asistenţă la solicitarea lui şi nu l-a forţat să-şi părăsească ţara contrar voinţei sale, cu atât mai mult cu cât ONU nu poate forţa pe nimeni să părăsească Pakistanul împotriva voinţei sale”, a declarat Eri Kaneko, o purtătoare de cuvânt a ONU.

Malook a afirmat luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Haga, că şi-a părăsit ţara fiind constrâns de ONU şi de Uniunea Europeană (UE), care au exprimat temeri pentru siguranţa lui.

“Ei (ONU) şi ambasadorii naţiunilor europene la Islamabad m-au ţinut timp de trei zile şi apoi m-au urcat într-un avion împotriva voinţei mele”, a declarat avocatul, care a părăsit Pakistanul sâmbătă. “Le-am spus că nu voi părăsi ţara atâta vreme cât Asia (Bibi) nu va ieşi din închisoare.”, a insistat el. “Nu sunt fericit să mă aflu aici, însă toată lumea a spus ‘Nu, tu eşti ţinta principală pentru moment şi lumea întreagă se ocupă de Asia Bibi'”, a mai spus avocatul.

Cu toate acestea, potrivit AFP, Malook a anunţat sâmbătă că părăseşte Pakistanul, exprimându-şi temerea pentru viaţa sa în faţa ameninţărilor islamiştilor radicali”. În situaţia actuală, îmi este imposibil să trăiesc în Pakistan”, a declarat el pentru agenţia franceză de presă, înainte de a urca la bordul unui avion.

Soarta Asiei Bibi rămâne incertă după ce un recurs a fost depus împotriva achitării ei. Eliberarea Asiei Bibi a fost pusă sub semnul întrebării în urma unui acord controversat încheiat între premierul pakistanez Imran Khan şi manifestanţii islamişti care au paralizat ţara prin proteste violente.

Citește și : Preşedintele Trump urmăreşte la Casa Albă desfăşurarea alegerilor din SUA

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut “remarci peiorative” la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproşat lui Bibi că le foloseşte paharul pentru a bea apă. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Cazul ei a avut un mare răsunet internaţional, atrăgând atenţia Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.