O organizație neguvernamentală spaniolă denunță o campanie pentru “eliminarea martorilor” naufragiilor din Mediterana

Publicat:

Organizaţia neguvernamentală spaniolă Proactiva Open Arms, care are o barcă de salvare imobilizată de Italia, a denunţat joi ceea ce consideră a fi o campanie pentru “eliminarea martorilor” naufragiilor din Mediterana ale ambarcaţiunilor care transportă imigranţi între Libia şi Italia, informează AFP, conform agerpres.

“Proactiva Open Arms este noua ţintă a unei campanii instituţionale, politice şi mediatice clare care vrea să elimine martorii ce denunţă încălcările drepturilor omului în Mediterana”, a afirmat fondatorul său, Oscar Camps.


Citește și : Georgia anunţă expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie

ONG-ul este acuzat în Italia că ajută imigraţia clandestină pentru că a refuzat la mijlocul lunii martie să predea gărzilor de coastă libiene peste 200 de imigranţi pe care i-a salvat în largul Libiei.

A-i conduce pe imigranţi în Libia, marcată de haos şi unde încălcările drepturilor omului sunt frecvente, “înseamnă a-i trimite în infernul din care au fugit”, a spus Oscar Camps.

Parchetul din Catania (Sicilia) a acuzat ONG-ul că ajută imigraţia clandestină şi de asociere criminală, însă judecătorul de instrucţie nu a reţinut decât al doilea delict, pedepsit cu cel mult trei ani de închisoare şi cu o amendă de 15.000 de euro.

Justiţia a confirmat plasarea sub sechestru a ambarcaţiunii, cu ajutorul căreia ONG-ul susţine că a salvat mii de persoane.

În opinia lui Jaime Rodrigo, expert în Dreptul mării care oferă consiliere ONG-ului, fundamentul juridic al imobilizării navei “este inexistent”.

“Este posibil ca nava să fie reţinută foarte mult timp, deoarece blocarea poate dura cât procedura, şi ştim cât de lungi sunt procedurile”, a adăugat el.

Acţiunea Proactiva Open Arms este blocată de această imobilizare, deoarece ONG-ul nu deţine decât o navă şi are mari probleme economice.

În urmă cu un an, zece nave ale ONG-ului patrulau în largul Libiei. Acum, nu a mai rămas decât una, chiar dacă în cursul primăverii ar urma să fie trimise şi altele.

Italia este prima poartă de intrare a imigraţiei clandestine în Europa prin Mediterana.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a transmis la 25 martie că peste 6.100 de imigraţi au ajuns pe coastele Italie de la începutul anului şi 359 au murit în urma naufragiilor. În aceeaşi perioadă din 2017, numărul imigranţilor ajunşi în Italia a fost de 22.000, iar numărul deceselor – 727.

Citește și : Turcia : Erdogan intentează proces liderului opoziției în urma unor comentarii legate de Fethullah Gulen

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.