Organizatorul atentatului contra USS Cole, probabil ucis la 1 ianuarie în Yemen (Pentagon)

Publicat:

Organizatorul atentatului din octombrie 2000 contra navei de război USS Cole, în portul Aden (sud), care a făcut 17 morţi, yemenitul Jamal al-Badawi, ar fi fost ucis la 1 ianuarie în Yemen, a anunţat vineri armata americană, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Forţele americane au efectuat o lovitură de precizie la 1 ianuarie în guvernoratul Ma’rib, în Yemen, a cărui ţintă a fost Jamal al-Badawi, un fost agent Al-Qaida în Yemen, implicat în atentatul contra USS Cole”, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM), comandantul Bill Urban.


Citește și : O primă victorie judiciară a lui Trump în dosarul persoanelor transsexuale în cadrul forţelor armate americane

“Armata americană examinează în continuare rezultatele loviturii potrivit unui proces aprofundat, pentru a confirma moartea lui”, a adăugat Bill Urban într-un comunicat.

Potrivit unui responsabil militar sub protecţia anonimatului, a fost prima lovitură americană în Yemen din iulie.

Jamal al-Badawi a fost inculpat în 2003 de justiţia americană de 50 de capete de acuzare de terorism pentru rolul său în atentatul contra USS Cole, în octombrie 2000, şi tentativa de a ataca altă navă americană de război în ianuarie acelaşi an.

Pe 12 octombrie 2000, o barcă manevrată de doi kamikaze a explodat după ce s-a apropiat de distrugătorul USS Cole care se aproviziona cu carburant în rada portului Aden, distrugând laterala bastimentului.

Atentatul, soldat cu moartea a 17 militari americani, precum şi a celor doi autori ai atacului, a fost revendicat de liderul organizaţiei jihadiste Al-Qaida, Osama bin Laden.

Statele Unite l-au acuzat pe al-Baldawi că a fost “creierul” acestui atentat şi că a furnizat ambarcaţiuni şi explozivi teroriştilor kamikaze.

Citește și : Preşedintele Jair Bolsonaro, favorabil construirii unei baze militare americane în Brazilia

El se afla pe lista celor mai căutate persoane de către poliţia federală americană (FBI) care a oferit o recompensă de cinci milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii ce ar fi permis arestarea lui.

“Al-Baldawi era deţinut de autorităţile yemenite în legătură cu acest atentat atunci când a evadat din închisoare, în aprilie 2003. Al-Baldawi a fost prins din nou în martie 2004, dar a scăpat iarăşi pe 3 februarie 2006”, a precizat FBI în oferta sa de recompensă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.