PA face un dosar penal în scandalul în care este implicat Iulian Muntean

Publicat:

PA face un dosar penal în scandalul în care este implicat Iulian Muntean

Procuratura Anticorupție investighează un dosar penal privind falsul în acte publice în cazul juristului Iulian Muntean care a promovat evaluarea externă și a fost numit de Parlament membru al CSM, deși era cercetat penal pentru corupere pasivă.

Juristul Iulian Muntean a ajuns în centrul unui scandal la două săptămâni după ce Parlamentul l-a numit în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Până la desemnare, el a trecut cu succes evaluarea integrității etice și financiare, cunoscută sub denumirea de „pre-vetting”.


Citeşte şi: Prețul biletelor de avion a crescut de 2,3 ori – Stiripesurse.md

Pe 20 septembrie 2023, în spațiu public a apărut informația că Muntean are calitatea de învinuit într-un dosar de corupere pasivă. Membrii comisiei pre-vetting au explicat că nu au fost informați despre existența dosarului nici de candidat, nici de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) sau Centrul Național Anticorupție (CNA).

PA face un dosar penal în scandalul în care este implicat Iulian Muntean

Muntean și-a dat demisia în urma scandalului, iar pe 26 septembrie Procuratura Anticorupție a început un proces penal în privința a doi angajați ai CNA. Unul dintre ei a făcut, în 2018, analiza operațională a dosarului numit generic „ASEM”, în care Muntean este învinuit de corupție, alături de alți zeci de profesori, studenți și intermediari. Tot el a făcut parte, anul trecut, din secretariatul comisiei pre-vetting, iar din iulie 2023 este membru al comisiei vetting, care verifică integritatea viitorilor și actualilor judecători ai Curții Supremă de Justiție.

Cel de-al doilea angajat al CNA a fost responsabil de ambele analize operaționale (din 2018 și din 2023) în privința lui Iulian Muntean.

Într-un răspuns la solicitarea Europei Libere, Procuratura Anticorupție a comunicat că, pe 10 noiembrie 2023, a deschis un dosar penal pe faptul falsului în acte publice, „săvârşit din interes material și/sau din interes personal”.

PA face un dosar penal în scandalul în care este implicat Iulian Muntean

Dosarul nu are, deocamdată, nici bănuiți, nici învinuiți. Procurorii încearcă să stabilească dacă CNA „a deținut informația necesară” pentru a anunța comisia pre-vetting că Muntean are statut de învinuit și, dacă da, „de ce această informație nu a fost transmisă comisiei”.

„Despre soluțiile adoptate în această cauză penală, opinia publică va fi informată la etapa respectivă”, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupție.

Potrivit Codului Penal, falsul în acte publice se pedepsește cu o amendă de la 42.500 până la 67.500 de lei sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate între 2 și 5 ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Traian Băsescu: Republica Moldova poate adera la UE cu o singură condiție

Traian Băsescu: Republica Moldova poate adera la UE cu o singură condiție Republica Moldova are „o șansă” să devină membră a Uniunii Europene sau chiar...

Moscova îi vizează pe etnicii germani din Rusia într-o nouă companie de propagandă, în căutare de carne de tun

Moscova îi vizează pe etnicii germani din Rusia într-o nouă companie de propagandă, în căutare de carne de tun Rusia a lansat o campanie de...

Cine este misteriosul avocat american care l-a ajutat pe Trump să ajungă la putere

Cine este misteriosul avocat american care l-a ajutat pe Trump să ajungă la putere Noul film „The Apprentice" are premiera luni, 20 mai, la Festivalul...

Netanyahu ‘respinge cu dezgust’ mandatele de arestare cerute de CPI

Netanyahu 'respinge cu dezgust' mandatele de arestare cerute de CPI Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.