PA răspunde Comisiei Pre-vetting: Nu s-au cerut informații referitoare la candidatul Iulian Muntean

Publicat:

Procuraturii Anticorupție nu-i este oferită obligația și dreptul de a acumula informații și a sesiza, din oficiu, Comisia Pre-vetting, referitor la candidații supuși evaluării.

Într-un anunț, Procuratura Anticorupție a precizat că în contextul scandalului cu numirea lui Iulian Muntean la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituția este responsabilă de conducerea, exercitarea urmăririi penale și reprezentarea acuzării în instanța de judecată, neavând atribuții de supraveghere și monitorizare a activității Comisiei Pre-vetting.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

„În fapt, furnizarea din oficiu de către Procuratura Anticorupție a unei astfel de informații fără o bază legală vine în contradicție cu principiul prezumpției de nevinovăției”, anunță instituția.

Conform procurorilor, Comisia Pre-vetting ar fi trebuit să solicite informații de la persoanele fizice şi juridice de drept public sau privat, precum și să acumuleze informații relevante pentru realizarea mandatului său.

Procuratura Anticorupție menționează că a primit de la Comisia Pre-vetting, multiple solicitări în privința mai multor candidați la Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraților supuse evaluării de către Comisie.

Astfel, pentru a asigura furnizarea unui răspuns deplin, angajații Procuraturii Anticorupție verificau atât bazele de date, cât și solicitau această informație de la fiecare procuror separat.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

„La toate solicitările Comisiei de pre-vetting, Procuratura Anticorupție a expediat Comisiei informația disponibilă în cazul fiecărui candidat supus evaluării. Procuratura Anticorupție nu a fost interpelată de către Comisia de pre-vetting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați”, mai anunță Procuratura Anticorupție.

CITESTE SI

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare

Trebuie delimitat proiectul european de guvernare Lipsa coeziunii la nivelul societății moldovenești este lucrul care lipsește cel mai mult țării noastre. În mod special, aceasta...

Alaiba va cere Parlamentului prelungirea regimului de IT Park

Alaiba va cere Parlamentului prelungirea regimului de IT Park Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, va propune Parlamentului prelungirea regimului de IT Park până...

Guvernul anunţă creşterea salariului minim

Guvernul anunţă creşterea salariului minim Salariul minim pe țară pentru anul 2024 ar urma să constituie 5.000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 1.000...

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.