PA răspunde Comisiei Pre-vetting: Nu s-au cerut informații referitoare la candidatul Iulian Muntean

Publicat:

Procuraturii Anticorupție nu-i este oferită obligația și dreptul de a acumula informații și a sesiza, din oficiu, Comisia Pre-vetting, referitor la candidații supuși evaluării.

Într-un anunț, Procuratura Anticorupție a precizat că în contextul scandalului cu numirea lui Iulian Muntean la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituția este responsabilă de conducerea, exercitarea urmăririi penale și reprezentarea acuzării în instanța de judecată, neavând atribuții de supraveghere și monitorizare a activității Comisiei Pre-vetting.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

„În fapt, furnizarea din oficiu de către Procuratura Anticorupție a unei astfel de informații fără o bază legală vine în contradicție cu principiul prezumpției de nevinovăției”, anunță instituția.

Conform procurorilor, Comisia Pre-vetting ar fi trebuit să solicite informații de la persoanele fizice şi juridice de drept public sau privat, precum și să acumuleze informații relevante pentru realizarea mandatului său.

Procuratura Anticorupție menționează că a primit de la Comisia Pre-vetting, multiple solicitări în privința mai multor candidați la Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraților supuse evaluării de către Comisie.

Astfel, pentru a asigura furnizarea unui răspuns deplin, angajații Procuraturii Anticorupție verificau atât bazele de date, cât și solicitau această informație de la fiecare procuror separat.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

„La toate solicitările Comisiei de pre-vetting, Procuratura Anticorupție a expediat Comisiei informația disponibilă în cazul fiecărui candidat supus evaluării. Procuratura Anticorupție nu a fost interpelată de către Comisia de pre-vetting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați”, mai anunță Procuratura Anticorupție.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Spania şi Argentina sunt ‘la cuţite’! La mijloc se află soţia premierului iberic

Spania şi Argentina sunt 'la cuţite'! La mijloc se află soţia premierului iberic Ministrul afacerilor externe spaniol Jose Manuel Albares a anunţat luni că l-a...

Un bărbat de 71 de ani a dispărut la Bălți

Un bărbat de 71 de ani a dispărut la Bălți Un bărbat de 71 de ani din Bălți este de negăsit. Poliția solicită sprijinul...

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare

Ani grei de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unor birouri militare O instanţă din Rusia l-a condamnat luni la 25...

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie

Retragerea forţelor americane din Niger a început şi se va încheia cel târziu pe 15 septembrie Retragerea forţelor americane din Niger, o cerinţă a regimului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.