PACE în Columbia. Un conflict vechi de peste 30 de ani a ajuns la final

Publicat:

Columbia a declarat marţi conflictul cu FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) oficial încheiat, rebelii predându-şi ultimele arme, relatează miercuri agenţia DPA, conform agerpres.

FARC, cea mai mare grupare rebelă de stânga din Columbia, a predat ultimele două containere cu arme şi explozibili Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), punând capăt în mod oficial unui conflict care a durat peste 30 de ani.


Citeşte şi: Emmanuel Macron se simte HĂRŢUIT de paparazzi. A făcut plângere penală împotriva unui fotograf

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a caracterizat ziua de marţi drept ”o zi istorică” pentru ţară, în cadrul unei ceremonii pentru marcarea acestui eveniment în Fonseca, la graniţa de est cu Venezuela.

”Acum putem dezvolta regiuni din ţară unde noi nu am putut face aceasta niciodată”, a afirmat Santos.

Guvernul a pierdut accesul în multe regiuni ale ţării din cauza conflictului, care a izbucnit în 1964, şi a fost în imposibilitate de a controla traficul crescând de droguri.

Citeşte şi: Obama face ISTORIE pe Twitter. Mesajul său are cele mai multe aprecieri

Armele vor fi date la topit şi materialul rezultat va fi folosit la ridicarea unor memoriale ale păcii, care vor fi amplasate pe teritoriul Columbiei, la sediul ONU din New York şi în Havana, unde au avut loc convorbirile de pace timp de aproape patru ani.

În total, 8.112 arme şi 1,3 milioane de cartuşe au fost strânse de către ONU, potrivit şefului misiunii organizaţiei în Columbia, Jean Arnault.

FARC a semnat un acord de încetare a focului cu guvernul în iunie 2016, după mai bine de 50 de ani de lupte. Circa 220.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflict.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror, cere recuzarea unui membru CSP

Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror, cere recuzarea unui membru CSP Consiliul Superior al Procurorilor îi intervievează, astăzi, pe candidații la funcțiile de procuror...

Mihai Popșoi va participa la Summitul NATO de la Washington

Mihai Popșoi va participa la Summitul NATO de la Washington Ministrul de Externe Mihai Popșoi va participa la acest eveniment în scopul consolidării relațiilor cu...

Moldova va găzdui reuniunea Constituenței FMI și a Băncii Mondiale, în perioada 10-12 iulie

Republica Moldova va găzdui, în perioada 10-12 iulie, reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale. Evenimentul, organizat de Banca Națională a Moldovei...

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.