Pactul pentru Europa, fără lideri. Cum ne îndeamnă politicienii să ne unim, în timp acest document are o importanță neînsemnată pentru ei

Publicat:

Pactul pentru Europa, fără lideri. Cum ne îndeamnă politicienii să ne unim, în timp acest document are o importanță neînsemnată pentru ei

Partidele moldovenești care au semnat Pactul pentru Europa au calificat acest eveniment drept unul „istoric” și „primul pas către transformarea Moldovei”. Între timp, absența liderilor unora dintre cele mai reprezentative partide de la ceremonia de semnare a pactului indică faptul că acest document are o importanță neînsemnată pentru ei, spun experții. NM a analizat de ce toate aceste partide, dintre care unele poartă un „război” deschis, au nevoie de acest pact și dacă merită acest document luat în serios.

„Eveniment istoric”

Pactul „Pentru Europa” a fost semnat pe 26 mai de 13 partide politice din Moldova:


Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

  • Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)
  • Mișcarea Alternativă Națională (MAN)
  • Platforma DA
  • „Partidul Schimbării”
  • Liga Orașelor si Comunelor (LOC)
  • Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB)
  • Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
  • Partidul Social Democrat European (PSDE, fostul Partid Democrat)
  • Partidul Național Liberal
  • Partidul „Puterea Oamenilor”
  • Partidul „Voința Poporului”
  • Partidul Verde Ecologist
  • „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR)

Semnarea pactului a fost inițiată de blocul „Împreună”, care reunește patru partide extraparlamentare pro-europene: Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și CUB, potrivit newsmaker.md.

Partidele care au semnat Pactul „Pentru Europa” și-au asumat „angajamentul politic de a contribui pe deplin la atingerea obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, precum și un angajament de „promovare a statului de drept, coeziunii sociale și solidarității naționale în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, punând interesele societății mai presus de interesele personale, de grup și de partid.” Pactul condamnă, de asemenea, „războiul de agresiune și ocuparea teritoriilor statelor suverane și independente”.

Reprezentanții fiecărui partid au ținut câte un discurs la ceremonia de semnare a pactului. Aceștia au vorbit despre „importanța” și „istoricitatea” evenimentului, comparându-l cu semnarea Declarației de Independență și proclamarea cursului spre integrarea europeană. Liderul PSDE, Ion Sula, calificat semnarea pactului drept „un eveniment cu adevărat istoric”, iar liderul CUB, Ion Munteanu, l-a numit „primul pas pentru transformarea Moldovei”.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova. Ambasadorul României Cristian Leon Țurcanu a salutat semnarea pactului, iar ambasadorul ucrainean Marko Șevcenko a remarcat că vremurile în care se putea alege „între Vest și Est” s-au încheiat. „Războiul vine din Est. Și dacă alegi Estul, trebuie să înțelegi că iei un bilet la război”, a declarat diplomatul ucrainean.

Unde-s Grosu, Ceban, Chicu, Filat?

În ciuda faptului că reprezentanții partidelor au vorbit despre „unitatea” formațiunilor politice care au semnat pactul, liderii celor mai cunoscute și mai mari partide semnatare nu au venit la eveniment și au trimis în locul lor reprezentanți ai formațiunilor politice.

Astfel, liderul partidului de guvernământ PAS din Moldova, președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu a venit la eveniment. În locul „evenimentului istoric”, judecând după știri și pagina de Facebook al lui Grosu, oficialul a fost la sărbătoarea organizată cu ocazia Zilei orașului Nisporeni. În schimb, pactul „Pentru Europa” a fost semnat de secretarul general al partidului, Artur Mija. El a menționat că pentru PAS, integrarea europeană este un obiectiv strategic, a cărui implementare va conduce Moldova spre pace și prosperitate. Serviciul de presă al PAS nu a răspuns la întrebarea NM de ce liderul partidului nu a venit la eveniment.

De asemenea, șeful MAN, primarul Capitalei, Ion Ceban, nu a venit la semnarea pactului. Judecând după pagina sa de Facebook, el a fost la Maratonul din Chișinău. În schimb, la eveniment a participat membrul de partid și parlamentarul Gaik Vartanian. El a semnat documentul și a amintit că partidul MAN a susținut întotdeauna semnarea unui astfel de pact. Serviciul de presă al MAN nu a comentat absența lui Ceban  de la semnarea pactului.

Este de remarcat faptul că PAS și MAN se critică în mod constant, iar prezența ambelor părți printre semnatarii pactului a ridicat inițial semne de întrebare.

La eveniment nu a fost nici liderul PDCM, fostul premier Ion Chicu. În schimb, pactul a fost semnat de vicepreședintele partidului, fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi. Ion Chicu, comentând acest lucru, a declarat pentru NM că nu vede vreo problemă referitor la persoana care a semnat pactul: „Fadei Nagacevschi este vicepreședinte. Are dreptul de a semna. În plus, Nagacevschi a fost implicat în procesul de elaborare a pactului”.

Nici fostul premier Vladimir Filat nu a fost văzut la semnarea documentului. Reprezentanții Partidului său Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu au participat la ceremonie. Ulterior, inițiatorii pactului au raportat că PLDM a parafat documentul și îl va semna ulterior.

Nu există consens?

Expertul WatchDog Andrei Curăraru a remarcat că textul pactului nu conține punctele așteptate: „Nu există niciun cuvânt despre referendum […] și despre Ucraina. În ultimul paragraf vedem o condamnare a războiului agresiv și a ocupării teritoriilor, dar nu există detalii și există loc de interpretare.” Curăraru consideră că aceste puncte fac documentul declarativ și sugerează că „este puțin probabil să fie luat în serios”.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Acest lucru poate explica, de asemenea, absența liderilor partidelor mari la eveniment. Potrivit lui Curăraru, absența lui Ceban ar fi putut fi prevăzută: „Înțelegem că va avea un rol pasiv în [electoratul] 2024. Cel mai probabil, MAN va intra în campania pentru referendum, dar pentru propria promovare, și nu pentru a promova ideea de referendum. În plus, Ceban a anunțat deja că nu va participa la alegerile prezidențiale”.

Absența lui Grosu, potrivit expertului, la fel era previzibilă: „PAS nu a putut să nu semneze acest pact, dar în același timp nu a putut fi prezent la cel mai înalt nivel. Și asta sugerează că pentru ei acesta nu este cel mai important document.”

Politologul Ian Lisnevschi consideră că atenția ar trebui să se concentreze nu asupra semnatarilor, ci asupra faptului cum va fi respectat acest pact. „Din păcate, nu doar în Moldova, ci în întreaga lume există o problemă de nerespectare a acordurilor. Se referă și la securitate și la multe alte lucruri”, a spus expertul. Și a adăugat că acum declarațiile politicienilor modelează câmpul informațional, iar acest lucru a dus la faptul că unor lideri le este „frică să apară unul lângă altul”.

În același timp, Lisnevschi a subliniat că, de fapt, capacitatea de a negocia este, dimpotrivă, un mare plus. „Politicienii au uitat cum să comunice între ei. Politicienii au uitat cum să se întâlnească și să explice de ce fac asta. Și aceasta este o problemă uriașă, pentru că poate în 2025, [după alegerile parlamentare], va trebui să creăm coaliții, dar acest lucru este aproape imposibil fără lideri. […] Sper ca bătăliile noastre între politicieni să fie înlocuite cu discutarea unor idei concrete”, a conchis expertul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe străzi din Cahul rămân fără curent electric

Mai multe străzi din Cahul rămân fără curent electric Premier Energy anunță despre efectuarea lucrărilor de mentenanță la rețeaua electrică pentru data de 1 iunie...

Tragedie la scăldat. Un băiat de 15 ani a pierit într-un lac din Râșcani

Tragedie la scăldat. Un băiat de 15 ani a pierit într-un lac din Râșcani Un băiat de 15 ani a murit înecat în lacul de...

Dorin Recean face o vizită de lucru în Grecia

Dorin Recean face o vizită de lucru în Grecia Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde, în perioada 1-2 iulie, o vizită de lucru la Atena. Șeful Executivului...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.