Pakistan: Partidul antiblasfemie condus de Khadim Hussain Rizvi înregistrează o ascensiune în alegerile parlamentare

Publicat:

Partidele religioase fundamentaliste – cu peste 1.500 de candidaţi dar numai o mână de mandate obţinute – au sedus milioane de alegători în alegerile legislative pakistaneze de miercuri, în care fostul campion de cricket Imran Khan a obţinut o victorie, relatează AFP, potrivit news.ro .

Tezele extremiste, mai ales ultrasensibila problemă a blasfemiei, au avut un mare ecou în campania electorală dinaintea votului, iar unii candidaţi, precum Khan, le-au preluat uneori cu scopul de a obţine voturi, scrie AFP, care prezintă performanţele principalilor lor candidaţi.


Citește și : Londra cere Franţei şi Germaniei să facă presiune asupra negociatorilor pentru Brexit din UE

PARTIDUL ANTIBLASFEMIE

Rezultatele obţinute de Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), condus de predicatorul radical Khadim Hussain Rizvi, îi îngrijorează pe liberalii pakistanezi.

Înfiinţat în 2015, grupul a devenit celebru în noiembrie 2017, când a blocat timp de săptămâni principala cale de acces în capitală, Islamabad, cerând o aplicare mai strictă a controversatelor legi cu privire la blasfemie. El cere pedeapsa cu moartea – automat – împotriva oricui insultă islamul sau pe profetul Mahomed.

Khadim Hussain Rizvi ar fi declarat recent că, dacă ar prelua el conducerea Pakistanului – o putere nucleară -, ar face ”să dispară Olanda de pe faţa lumii”, ca represalii faţă de organizarea unui concurs de caricaturi ale lui Mahomed de către un partid olandez antiislam.

TLP nu a obţinut niciun mandat în Parlamentul federal, în care a candidat prima oară, însă a obţinut două mandate în adunarea provincială din Sindh (sud).

El a obţinut nu mai puţin de 2,23 milioane de voturi la nivel naţional şi peste 2,38 de milioane la nivel provincial, potrivit datelor Comisiei Electorale.

”Numărul lor total de voturi este foarte surprinzător. Este cu adevărat o ascensiune spectaculoasă şi rapidă”, apreciază comentatoarea politică Fasi Zaka.

Ea este deosebit de îngrijorată cu privire la comunitatea ahmadiyya, o aripă a islamului considerată eretică şi persecutată de mult timp în Pakistan.

PARTIDUL LUI HAFIZ SAEED

Partidul Allah-o-Akbar Tehreek a primit susţinerea lui Hafiz Saeed, presupusul ”creier” al atentatelor de la Mumbay din 2008, soldate cu 166 de morţi.

Statele Unite au oferit în 2012 o recompensă în valoare de zece milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii care să conducă la arestarea sau condamnarea lui Hafiz Saeed, care este totodată unul dintre cei mai căutaţi oameni de către New Delhi.

Citește și : Retrimiterea în Libia a peste 100 de migranţi este anchetată de ONU

Comisia Electorală a interzis, în iunie, partidului politic Milli Muslim League (MML), considerat o vitrină a Lashkar-e-Taiba (LeT) al lui Hafiz Saeed să participe în alegeri.

Partidul Allah-o-Akbar Tehreek a fost înfiinţat la puţin timp după aceea. Niciunul dintre candidaţii săi nu a obţinut vreun mandat, însă formaţiunea a obţinut peste 435.000 de voturi la nivel naţional şi provincial.

În opinia analistei Zaka, este vorba despre o ”contraperformanţă”, având în vedere popularitatea în ţară a aripii umanitare a mişcării, Jamat-ud-Dawa.

EXTREMIŞTI SUNNIŢI

Ahle Sunnat Wal Jamaat (ASWJ) este o grupare radicală sunnită care îndeamnă frecvent la ură împotriva minorităţii şiite în Pakistan, pe care o consideră eretică.

”Dacă preluăm puterea seara şi rămâne un singur şiit în viaţă în Pakistan în dimineaţa următoare, atunci să nu-mi spuneţi pe nume”, a lansat într-un miting liderul ASWJ, Muhammad Ahmed Ludhianvi.

ASWJ este considerat vitrina politică a grupării insurgente radicale Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), responsabilă de numeroase atentate sângeroase contra şiiţilor în Pakistan.

Vezi şi: De-abia ieşite pe poarta arestului, fetele de la Pussy Riot au fost băgate iar în dubă – VIDEO

Candidaţii săi s-au înscris ca independenţi şi au obţinut cel puţin un mandat în adunarea provincială din Punjab (centru).

În opinia lui Zaka, configurarea sistemului electoral pakistanez nu a permis extremiştilor să obţină multe mandate, însă numărul total al voturilor pe care l-au obţinut le conferă o greutate importantă într-un peisaj politic fragmentat.

”Ceea ce este intersant în aceste alegeri nu este ceea ce spun ele despre Pakistanul de azi, ci tipul de spaţiu pe care-l creează pentru Pakistan peste cinci ani”, a declarat ea pentru AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.