X

PAM încearcă să combată foametea din Zimbabwe

Programul Alimentar Mondial (PAM) a lansat marţi un apel pentru donaţii de 331 de milioane de dolari pentru a ajuta milioane de oameni ameninţaţi de foamete în Zimbabwe, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aproximativ cinci milioane de oameni, o treime din cei 16 milioane de locuitori, au nevoie de ajutor alimentar şi cel puţin jumătate dintre ei sunt în pragul înfometării”, potrivit Programului Alimentar Mondial.

Citeşte şi: Kim Jong Un îi avertizează pe americani şi nord-coreeni

Aproximativ 2,5 milioane de persoane riscă să sufere de foamete, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley, avertizând că, dacă nu se iau măsuri, 5,5 milioane de persoane vor fi într-o situaţie similară la începutul anului viitor.

Fost grânar în sudul Africii, Zimbabwe este afectată de aproape două decenii de o criză economică şi financiară severă care a dus la lipsuri constante de alimente de bază, precum făină, pâine sau ulei. Ultima campanie agricolă a fost deosebit de afectată de secetă.

Donaţiile ar trebui de asemenea să contribuie la satisfacerea nevoilor umanitare ale victimelor ciclonului Idai care a lovit o parte din estul Zimbabwe la începutul acestui an. Ciclonul, care a lovit Malawi şi Mozambic, a afectat 570.000 de locuitori din Zimbabwe şi alţi 50.000 au fost strămutaţi.

Citeşte şi: Iran cere sprijinul ONU în războiul psihologic cu SUA

Ministrul Finanţelor din Zimbabwe, Mthuli Ncube, a declarat săptămâna trecută că guvernul acordă ajutor alimentar pentru sute de mii de victime ale secetei şi furnizează cereale pentru 757.000 de gospodării din ianuarie.

Preşedintele Emmerson Mnangagwa, care i-a succedat lui Robert Mugabe după ce a fost destituit în urma unei lovituri de stat în noiembrie 2017, a promis că va revitaliza economia ţării. Dar de la venirea sa la putere, situaţia economică s-a agravat. Inflaţia anuală a fost de 176% în iunie, pentru prima dată într-un deceniu. Pe lângă inflaţia galopantă şi penuria de produse de bază, populaţia se confruntă cu deprecierea pseudo-monedei locale şi cu întreruperi ale alimentării cu curent electric.

Tags: David BeasleyEmmerson MnangagwaMthuli NcubeProgramul Alimentar Mondial (PAM)Robert MugabeZimbabwe
Categorii: Știrile zilei