Până la sfârşitul lunii iunie, USM şi UTM trebuie să prezinte un concept de fuziune

Publicat:

Până la sfârşitul lunii iunie, USM şi UTM trebuie să prezinte un concept de fuziune

Până la sfârşitul lunii iunie, Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea Tehnică trebuie să prezinte un concept de fuziune, o etapă în reforma învățământului ce face parte din planurile mari ale Ministerului. Rectorul USM, Igor Şarov, trage un semnal de alarmă şi susține că o fuziune nu se va realiza până când nu vor fi rezolvate problemele financiare ale universităţilor. Reforma în sistemul educaţional trebuie însa să continuie. În următoarele zile, la Guvern urmează să ajungă proiectul de lege prin care alte opt şcoli profesionale şi colegii din Republica Moldova ar putea fi comasate cu alte institutii de invatamint.

Potrivit ministrului Dan Perciun, conducerea USM şi UTM urmează să formeze grupuri de negocieri pentru a ajunge la un acord în ceea ce priveşte fuzionarea celor două instituţii, potrivit tvrmoldova.md.


Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării „:Ei urmează să delege grupurile de negocieri din partea ambelor universităţi care până la sârşitul lunii iunie va trebui să prezinte un concept care să răspundă exact la întrebările formulate de dumneavoastră, cum ar funcţiona la modul practic o asemenea fuziune, dar prima etapă este desemnarea acestor grupuri de negociere care înseamnă deschiderea comunităţii universitatea pentru aceste discuţii”.

De cealaltă parte, rectorul Universităţii de Stat, Igor Şarov, susţine că problema fuziunii nu va fi pusă în discuţie până când nu vor fi îndeplinite solicitările făcute către Guvern pentru rectificările la buget pentru învăţământul superior.

IGOR ŞAROV rector, USM: „Eu voi propune colegilor amânarea negocierilor privind fuziunea celro două universităţi până la clarificarea situaţiei cu răspunsurile la întrebările care au fost vociferate în cadrul şedinţei din 30 aprilie de către Consiliul Rectorilor la întâlnirea cu prim-ministru. Punctul întâi este punctul cel mai important şi anume dificitul bugetar cu care se confruntă universităţile”.

Autoritățile au definitivat proiectul prin care şase școli profesionale și două colegii vor fi absorbite de către alte instituții de învățământ profesional tehnic. Este vorba de mai multe instituţii din Bălți, Edineț, Rîșcani, Orhei, Chișinău și UTA Găgăuzia.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Motivele pentru fuzionare sunt diferite, în unele cazuri este vorba şi despre fraude, managment defectuos şi deplapidări de fonduri de la bugetul public dacă mă întrebaţi pe mine. Nu vor fi concediaţi profesori, cel puţin nu în prima etapă. Toţi cei care acuma îşi fac studiile în aceste instituţii vor absolvi aceste instituţii”.

Acest tip de reformă a stârnit nemulţumiri în rândul unor profesori şi elevi. Reprezentanţii Colegiului “Gheorghe Asachi” au semnat o petiţie prin care cer ministerului să renunţe la ideea absorbirii. În Republica Moldova funcţionează 88 de instituții de învățământ profesional tehnic. Amintim că mai multe universităţi şi instituții ştiinţifice au fuzionat printr-o reformă similară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Avancronică AFP: Euforia României întâlnește blazonul olandez

Avancronică AFP: Euforia României întâlnește blazonul olandez Considerată printre outsideri la EURO 2024, Olanda are un statut de respectat în optimile de finală de marţi...

Ion Ceban: PAS închide alte licee în țară

Ion Ceban: PAS închide alte licee în țară PAS închide alte licee în țară, acum în raionul Sîngerei, anunță Ion Ceban. Iată de ce PAS...

Oazu Nantoi: ‘R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean’

Oazu Nantoi: 'R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean' „Pe malul stâng al Nistrului se face un joc dublu. Pe...

Perciun: Rata de promovabilitate a crescut atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de colegiu

Perciun: Rata de promovabilitate a crescut atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de colegiu Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că rezultatele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.