Papa Francisc a ajuns în Chile

Publicat:

Papa Francisc a aterizat luni la Santiago de Chile pentru cel de-al şaselea turneu al său în America Latină, în cadrul căruia va vizita Chile şi Peru, două state unde bisericile locale se confruntă cu scandaluri de pedofilie, informează AFP, potrivit agerpres.

Suveranul pontif a aterizat la ora 22:20 GMT şi a fost primit de către preşedinta chiliană în exerciţiu Michelle Bachelet, însoţită de trei copii care i-au oferit flori.


Citeşte şi: Pod PRĂBUŞIT în Columbia. Cel puţin 9 oameni au murit – FOTO/VIDEO

Vântul puternic de pe pista de aterizare, l-a determinat pe suveranul pontif să-şi dea jos chipiul înainte de coborârea din avion, după care a salutat reprezentanţii bisericii şi oficialii.

Cu puţin timp înainte, în avionul papal, suveranul pontif a declarat că omenirea se află “la limită” în faţa riscului de izbucnire a unui război nuclear, spunând ”Mi-e cu adevărat teamă. Este nevoie doar de un accident ca lucrurile să se precipite.”

Declaraţia papei a fost făcută la câteva zile după ce o alertă falsă privind un atac iminent cu rachete balistice a provocat panică în Hawaii.

Jorge Bergoglio le-a dat jurnaliştilor o care poştală reprezentând o fotografie făcută în 1945 după explozia bombei atomice la Nagasaki, care înfăţişează un copil japonez care îşi cară în spate fratele mai mic, decedat. Pe versoul imaginii, difuzată de biroul de presă al Vaticanului la finele anului 2017, se află câteva cuvinte scrise de mână de suveranul pontif: ”Fructul războiului”.

Susţinerea populaţiei indigene 

În momentul survolării Argentinei, ţara sa natală, papa le-a cerut conaţionalilor ”să se roage pentru el” fără a anunţa însă o eventuală vizită viitoare, aşa cum se aşteptau mulţi să o facă. De la începutul pontificatului, acum aproape cinci ani, papa nu şi-a vizitat ţara natală.

Citeşte şi: Explozie puternică într-un campus studenţesc din Anvers. 14 persoane sunt rănite – FOTO/VIDEO

În cadrul vizitei sale în America Latină, primul papă originar din regiune susţine populaţia indigenă şi revigorarea bisericilor locale afectate de scandaluri şi concurate de culturile evanghelice. Se va întâlni, de asemenea, cu autorităţile guvernamentale din cele două state aflate în mijlocul unor turbulenţe politice.

Chile este într-o stare de tranziţie după victoria la alegerile prezidenţiale din decembrie a miliardarului conservator Sebastian Pinera care pune sub semnul întrebării reformele sociale ale socialistei Bachelet, printre care şi avortul terapeutic.

Peru se confruntă de asemenea cu o criză profundă, după graţierea acordată de Crăciun de către Pedro Pablo Kuczynski, fostului preşedinte Alberto Fujimori, condamnat pentru crime împotriva umanităţii.

Dar punctul principal de pe agenda celei de-a 22-a vizită a pontificatului papei Francisc – între 15 şi 18 ianuarie în Chile şi între 18 şi 21 ianuarie în Peru – vor fi întâlnirile sale cu populaţia indigenă cu reprezentanţii cărora din ambele state va lua masa într-un grup restrâns.

Biserici atacate 

La Temuco, în sudul statului Chile, papa Francisc se va adresa populaţiei indigene Mapuche (7% din populaţia statului), care ocupa un vast teritoriu în momentul venirii conchistadorilor spanioli în 1541. Această regiune, Auracania, este marcată de acţiunile unei minorităţi radicalizate care incendiază companiile forestiere, dar şi biserici. Papa nu este binevenit peste tot, notează AFP.

Citeşte şi: Caz CUTREMURĂTOR în California. 12 copii erau torturaţi de propriii lor părinţi – FOTO/VIDEO

O altă sursă de îngrijorare pentru echipele de securitate a fost seria de atacuri care au avut loc în week-end şi au vizat cinci biserici din Santiago, cel mai probabil provocate de grupări anarhiste.

La Puerto Maldonado, în inima pădurii amazoniene peruane, papa se va întâlni cu aproximativ 3.500 de indigeni, unii dintre aceştia din Bolivia şi Brazilia.

Dovadă a interesului pe care îl poartă problemelor de mediu care ameninţă acest ”plămân verde” şi locuitorii săi, papa a convocat pentru 2019, un sinod consacrat popoarelor din Amazonia.

Potrivit bazei de date a ONG-ului american Bishop Accountability, reclamaţiile pentru abuzuri sexuale au vizat aproximativ 80 de preoţi din Chile, unde procentul celor care se declară atei a crescut de la 12% la 22% între 2006 şi 2014.

Citeşte şi: Grav accident rutier în Germania. 48 de răniţi după ce un autobuz şcolar s-a izbit de o casă

Militanţi din mai multe ţări, printre care Franţa, Statele Unite şi Germania, au lansat luni la Santiago o asociaţie mondială pentru lupta împotriva pedofiliei în rândul clerului, denumită ”Ending Clerical Abuse” (ECA) şi care cere papei ”acţiuni” concrete.

Mici grupuri au manifestat lângă ambasada Argentinei împotriva prezenţei papei, iar alte manifestări sunt aşteptate pe tema abuzurilor sexuale în interiorul bisericii.

Vaticanul a anunţat miercuri că a pus sub supraveghere o mişcare catolică peruviană, Sodalitium Christianae Vitae, al cărui fondator, Luis Fernando Figari, refugiat la Roma, se află în centrul unei anchete pentru pedofilie.

Acest turneu impresionant, cu peste 30.000 km parcurşi, va fi de asemenea o călătorie în timp pentru Jorge Bergoglio, în vârstă de 81 de ani, care a studiat în Chile în timpul noviciatului său iezuit şi se va reîntâlni cu unul dintre foştii săi colegi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Belarusul sporeşte securitatea graniţei cu Ucraina

Belarusul sporeşte securitatea graniţei cu Ucraina Serviciul de frontieră şi Ministerul Apărării ale Belarusului iau măsuri pentru a întări securitatea graniţei cu Ucrainei în urma...

Istoriile de succes ale refugiaților ucraineni au fost prezentate în Parlament

Istoriile de succes ale refugiaților ucraineni au fost prezentate în Parlament 12 istorii de succes ale refugiaților ucraineni, care și-au găsit în Republica Moldova...

Unde sunt cele mai bune salarii din lume şi care este leafa moldovenilor

Unde sunt cele mai bune salarii din lume şi care este leafa moldovenilor Salariile nete în anumite țări sunt cu adevărat atractive, stabilite în funcție...

 Servicii medicale de înaltă performanță, în scădere. Ce spun experții

 Servicii medicale de înaltă performanță, în scădere. Ce spun experții Numărul serviciilor medicale de înaltă performanță (SIP) a fost în scădere în ultimii doi ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.