Papa Francisc și-a încheiat vizita de şase zile în Myanmar şi Bangladesh

Publicat:

Papa Francisc a plecat sâmbătă de la Dacca încheind o vizită apostolică de şase zile în Myanmar şi Bangladesh care a avut în permanenţă pe fundal exodul etnicilor rohingya, relatează agerpres .

Acest turneu al suveranului pontif, care se află în fruntea a 1,3 miliarde de catolici din întreaga lume, se înscrie în demersul său de a încuraja micile comunităţi “de la periferia planetei”, care dau dovadă de multe ori de mai multă credinţă decât în bătrâna Europă în plin proces de secularizare.


Avionul şefului bisericii catolice a decolat din capitala Bangladesh de la ora locală 17.09 (11.09 GMT), potrivit unei jurnaliste AFP aflate la bord.

În cursul ultimei zile a vizitei sale, suveranul pontif le-a făcut o vizită Misionarilor carităţii – congregaţie înfiinţată de Maica Tereza – apoi s-a întâlnit în cursul după-amiezii cu prelaţi şi tineri din Bangladesh.

Citește și : Michael Flynn este pregătit să depună mărturie că Donald Trump i-a cerut să stabilească contacte cu ruşii

În Myanmar şi în Bangladesh papa s-a întâlnit în primul rând cu minorităţile catolice locale. De fiecare dată, credincioşii catolici i-au făcut o primire călduroasă cu prilejul celor două slujbe în aer liber de la Yangon şi apoi de la Dacca.

Totuşi acest turneu pontifical a fost dominat de criza umanitară a musulmanilor rohingya, una dintre cele mai grave de la începutul secolului al XXI-lea, despre care episcopul Romei a vorbit de mai multe ori cu emoţie în Piaţa Sf. Petru.

O maree umană de peste 620.000 de etnici rohingya din Myanmar s-a îndreptat în ultimele trei luni spre Bangladeshul vecin pentru a scăpa de ceea ce ONU consideră a fi o epurare etnică condusă de armată.

Această populaţie săracă se îngrămădeşte acum în tabere mari cât nişte oraşe, unde supravieţuirea depinde de distribuirea de hrană.

Chiar dacă nu s-a deplasat în regiunea taberelor de refugiaţi din sudul Bangladeshului, Francisc s-a întâlnit cu 16 reprezentanţi ai refugiaţilor vineri la Dacca, o întâlnire emoţionantă.

După această întrevedere, Francisc le-a cerut public “iertare” etnicilor rohingya pentru suferinţele lor din cauza “indiferenţei lumii”. “Este pentru prima dată când un mare lider planetar ne-a ascultat”, şi-a exprimat satisfacţia Mohammad Zubair, profesor rohingya în vârstă de 29 de ani.

“Sunt emoţionată. Sunt sigură că el va ajuta rezolvarea crizei rohingya. Este un om sfânt”, a declarat pentru AFP Stella Perera, o studentă din Bangladesh de 18 ani.

Cuvintele rostite de papă despre refugiaţi au reprezentat o schimbare de ton faţă de reţinerea diplomatică de care acesta a dat dovadă în etapa birmană a vizitei lui, de luni până joi. El a evitat atunci să rostească cuvântul “rohingya”, tabu în Myanmar, care riscă să inflameze şi mai mult o opinie publică care are deja tendinţe spre naţionalism.

Cu prilejul luărilor de cuvânt de la Yangon şi Naypyidaw, papa s-a limitat la aluzii, făcând apel la budiştii din Myanmar “să depăşească toate formele de intoleranţă, de prejudecată şi de ură”.

Papa Francisc şi-a clădit o parte din popularitatea sa planetară printr-o serie de formule tranşante privind conflictele armate, indiferenţa faţă de migranţi sau exploatarea celor săraci.

Călătoria sa de patru zile în Myanmar a fost în consecinţă marcată de o foarte puternică aşteptare mediatică, notează AFP. Cu atât mai mult cu cât chestiunea refugiaţilor a devenit tema centrală a pontificatului argentinianului Jorge Bergoglio, fiu al unor migranţi italieni.

Cea de 21-a călătorie a papei de la alegerea sa le-a reamintit tuturor că Francisc nu are aceeaşi libertate de exprimare atunci când trebuie să menajeze susceptibilităţile unei ţări gazde străine, comentează AFP.

Diplomaţia Vaticanului constă în “crearea de poduri”, a declarat în apărarea sa purtătorul de cuvânt al papei din Myanmar, care a devenit în luna mai cea de a 183-a naţiune care a stabilit relaţii diplomatice cu Sfântul Scaun.

Angajamentul papei faţă de etnicii rohingya permite sensibilizarea opiniei publice mondiale faţă de această tragedie “dar din nefericire realizează puţine lucruri concrete pentru a răspunde marilor întrebări privind viitorul lor”, a spus Alyssa Ayres, analistă în cadrul Council of Foreign Relations.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE

Condiții mai bune într-o grădiniță din Edineț: A fost amenajat SmartLab cu sprijinul UE Roboți, podea interactivă, imprimantă și stilouri 3D. De aceste tehnologii beneficiază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.