Papa Francisc îndeamnă comunitatea internațională să acţioneze în privința crizei umanitare a rohingya

Publicat:

Papa Francisc a îndemnat joi, în Bangladesh, comunitatea internaţională să acţioneze în vederea soluţionării crizei umanitare a rohingya, care acaparează această ţară din Asia de Sud, una dintre cele mai sărace de pe planetă, relatează news.ro .

Cu ocazia primului său discurs la Dacca, unde a sosit joi după-amiaza de la Yangon, şeful Bisericii Catlice a cerut ”măsuri decisive” în favoarea rohingya, o minoritate musulmană care fuge în masă către vest din Myanmar începând din august.


”Este necesar ca membrii comunităţii internaţionale să pună în aplicare măsuri decisive în faţa acestei grave crize”, a pledat Papa argentinian, referindu-se la această urgenţă umanitară care constituie fundalul turneului său în Asia.

Citește și : Secretarul de stat Rex Tillerson urmează să fie înlocuit cu Mike Pompeo, director CIA

Acest lucru este necesar să aibă loc, a precizat el, ”lucrând la rezolvarea problemelor politice care au condus la această deplasare masivă de persoane, dar oferind totodată o asistenţă materială imediat Bangladeshului”.

O maree umană de peste 620.000 de rohingya a venit în ultimele trei luni în sudul Bangladeshului pentru a scăpa de ceea ce ONU consideră o epurare etnică din partea armatei. Aceste populaţii se înghesuie în tabere de corturi cât nişte oraşe, în care supravieţuirea este condiţionată de distribuirea hrănii.

În alocuţiunea sa, Suveranul Pontif, în vârstă de 80 de ani, nu a folosit însă cuvântul ”rohingya” – tabu în Myanmar, unde şi-a încheiat o delicată vizită de patru zile -, preferându-i expresia mai neutră ”refugiaţi din statul Rakhin”, regiunea birmană care constituie epicentrul acestor tulburări.

Papa Francisc a adus un omagiu apăsat ”sacrificiilor” Bangladeshului, care găzduieşte aceste mulţimi disperate. El a lăudat totdată ”spiritul de generozitate şi solidaritate” al poporului său.

Pentru minuscula comunitate de aproximativ 380.000 de catolici din Bangladesh, această vizită papală – prima de la cea efectuată de Ioan Paul al II-lea în 1986 – este o sursă de imensă mândrie.

Un locuitor al unui sat de la periferia Daccăi, Abraham Dorez, în vârstă de 75 de ani, se declară ”nerăbdător” să participe la mesa pe care o va oficia Sfântul Părinte într-un parc, vineri. Aproximativ 80.000 de credincioşi sunt aşteptaţi la slujbă.

”Sunt un om bătrân acum. Sper că mă va binecuvânta şi se va ruga ca să pot să mor în pace şi să mă duc la cer”, a declarat el pentru AFP.

Un om cunoscut ca apropiat de popor, Francisc urmează să folosească în locul celebrului papamobil o ciclo-ricşă pestriţă, un mijloc de transport emblematic pe subcontinentul indian.

”ESTE PAPA, NU BOXER”

Jorge Bergoglio nu a abordat – din considerente diplomatice – problema rohingya în escalele sale la Yangon şi Naypyidaw, în prima parte a săptămânii.

Atent să nu pună ulei pe focul unei opinii publice încinse la alb de naţionalism, Suvernaul Pontif s-a mulţumit în Myanmar cu aluzii piezişe la violenţele comise asupra rohingya.

Această reţinere i-a adus critici în străinătate şi a determinat Vaticanul să sublinieze că nu se poate aştepta de la liderul său să soluţioneze ”probleme imposibile”.

”El a părut să înţeleagă dilema cu care se confrunta”, apreciază analistul David Mathieson de la Yangon, care salută această îndemânare, într-o naţiune în care armata rămâne de neatins.

”Este Papa, nu boxer”, spune el. ”A fost aici să ajute ţara să treacă prin această oribilă criză umanitară şi să asculte atât autorităţile civile, cât şi militare”.

În Bangladesh, Francisc nu se va duce în regiunea taberelor uriaşe din sud, aflată la o oră cu avionul de Dacca.

În schimb, se va întâlni vineri cu o delegaţie de refugiaţi rohingya, un eveniment care se anunţă unul dintre momentele puternice ale acestor zile.

Pentru a-l primi pe şeful Bisericii Catolice, autorităţile au consolidat securitatea în capitală.

Bangladeshul se confruntă în ultimii ani cu o recrudescenţă a atacurilor jihadiste. Indivizi au ucis cu arma albă străini, bloggeri atei şi membri ai unor minorităţi religioase, inclusiv creştini.

Însă brutala reprimare în domeniul securităţii, în urma unui atentat într-o cafenea de la Dacca, în vara lui 2016, pare că a slăbit aceste mişcări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.