Papa Francisc îndeamnă religiile lumii să se unească pentru a se opune devastării ‘rapace’ a mediului

Publicat:

Papa Francisc a subliniat duminică necesitatea ca toate religiile lumii să se unească pentru a se opune devastării “rapace” a mediului, transmite Reuters.

Papa, în vârstă de 86 de ani, urma să susţină un discurs în deschiderea Pavilionului Credinţei din cadrul conferinţei climatice COP28 de la Dubai, însă o inflamaţie pulmonară l-a forţat să rămână la Vatican.


Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a citit mesajul papei în locul acestuia, aşa cum a făcut şi sâmbătă, în cazul discursul principal al suveranului pontif de la summitul ONU dedicat climei.

“Religiile, ca voci ale conştiinţei în beneficiul umanităţii, ne amintesc că suntem creaturi finite, dominate de o nevoie de infinit”, a spus papa, menţionând că un Pavilion al Credinţei reprezintă o premieră la o conferinţă COP.

“Pentru că suntem cu adevărat muritori, avem limitele noastre, iar protejarea vieţii presupune, de asemenea, să ne opunem iluziei rapace de omnipotenţă care ne devastează planeta”, a spus papa.

Religiile, a subliniat el, “trebuie să acţioneze, în mod urgent, pentru binele mediului”, să-şi educe membrii pentru a urma “stiluri de viaţă sobre şi fraterne” în locul celor risipitoare, şi să acţioneze pentru o revenire la contemplarea individuală a măreţiei naturii.

“Aceasta este o obligaţie esenţială pentru religii, care sunt chemate să predea contemplaţia, deoarece creaţia nu este doar un ecosistem ce trebuie conservat, ci şi un dar ce trebuie îmbrăţişat”, a spus Francisc.

“O lume săracă în contemplare va fi o lume poluată în suflet, o lume care va continua să renunţe la oameni şi să producă deşeuri”, a declarat suveranul pontif.

În discursul său principal pregătit pentru conferinţa de sâmbătă, papa Francisc şi-a reiterat apelul pentru eliminarea combustibililor fosili. Sute de instituţii catolice din întreaga lume au anunţat planuri de renunţare la acestea.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

O investigaţie Reuters a constatat, însă, că în Statele Unite – cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume şi unde aproximativ un sfert din populaţie este catolică – nicio dieceză nu a anunţat că a renunţat la combustibili fosili.

În discursul său adresat liderilor religioşi, papa Francisc a mai spus că pacea şi modul în care este gestionată planeta sunt interdependente. “În faţa ochilor noştri, putem vedea cum războaiele şi conflictele dăunează mediului şi divizează naţiunile, împiedicând un angajament comun de a aborda probleme comune, cum ar fi protecţia planetei”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un echipaj ruso-american a ajuns pe ISS într-o capsulă aparţinând SpaceX

Un echipaj ruso-american a ajuns pe ISS într-o capsulă aparţinând SpaceX O capsulă Crew Dragon la bordul căreia s-a aflat un echipaj ruso-american a făcut...

Said-Muhmat Amaev este noul deputat în Parlamentul de la Chișinău

Said-Muhmat Amaev este noul deputat în Parlamentul de la Chișinău Comuniștii și socialiștii vor avea un nou coleg în Parlament. Este vorba despre Said-Muhmat Amaev,...

Viktor Orbán anunță o nouă ordine mondială este în devenire: Hegemonia Occidentului a luat sfârșit

Viktor Orbán anunță o nouă ordine mondială este în devenire: Hegemonia Occidentului a luat sfârșit Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit despre schimbările care au...

Un nou deputat PAS în Parlament. Curtea constituțională a validat mandatul Anei Speianu

Un nou deputat PAS în Parlament. Curtea constituțională a validat mandatul Anei Speianu Fracțiunea PAS are un nou deputat în Parlament. Magistrații de la Curtea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.