Papa Francisc ordonă construirea unui parc solar pentru Statul Cetăţii Vaticanului

Publicat:

Papa Francisc ordonă construirea unui parc solar pentru Statul Cetăţii Vaticanului

Papa Francisc a ordonat crearea unui parc agrovoltaic în apropiere de Roma, menită să asigure întregul necesar de energie electrică al Statului Cetăţii Vaticanului, care şi-a afirmat dorinţa de a atinge obiectivul de zero emisii de carbon, transmit miercuri agenţiile AFP şi Reuters.

Într-o scrisoare sub forma unui document “motu proprio”, un edict papal, publicat miercuri, suveranul pontif în vârstă de 87 de ani a dispus înfiinţarea unui “sistem agrovoltaic în zona extrateritorială Santa Maria di Galeria”, situată în nord-vestul capitalei italiene, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Sistemul agrovoltaic constă în producerea de energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe terenurile agricole.

“Trebuie să facem o tranziţie către un model de dezvoltare durabilă, care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică”, a scris papa, subliniind rolul energiei solare.

Energia produsă va permite alimentarea staţiei de emisie Radio Vatican şi va asigura necesarul de energie electrică al Cetăţii Vaticanului, a adăugat papa Francisc în scrisoarea datată 21 iunie şi intitulată “Fratello Sole” (“Fratele Soare”).

Edictul papal nu precizează cât de mare va fi acest parc şi când va deveni operaţional.

Papa a încredinţat sarcina construirii parcului solar cardinalului care îndeplineşte funcţia de guvernator al Statului Cetăţii Vaticanului şi şefului Administraţiei Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA).

Papa Francisc, autor al enciclicii “Laudato Si” din 2015, a făcut din ecologie unul dintre pilonii pontificatului său, iar Sfântul Scaun a aderat în 2022 la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice şi la Acordul de la Paris.

În 2008, papa Benedict al XVI-lea a dat startul iniţiativelor Vaticanului în materie de ecologie instalând panouri solare pe acoperişul imensei săli Paul al VI-lea care găzduieşte audienţele papale săptămânale.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Cincisprezece ani mai târziu, cel mai mic stat din lume s-a angajat să îşi reducă până în 2030 emisiile de gaze cu 20% comparativ cu nivelul din 2011, un angajament în primul rând simbolic având în vedere contribuţia sa la emisiile globale.

Instalaţiile agrovoltaice, răspândite în Japonia şi Coreea de Sud, generează un entuziasm tot mai mare în întreaga lume, dar şi reticenţă în rândul actorilor din domeniul agricol, care se tem de consecinţele acesteia asupra preţurilor terenurilor şi a productivităţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Salariul minim brut din România crește de luni, 1 iulie. Câți bani vor lua în mână angajații

Salariul minim brut din România crește de luni, 1 iulie. Câți bani vor lua în mână angajații Salariul minimbrut garantat în plată din România se...

Andra a lansat piesa „Mă întorc acasă”. Cum sună melodia de dragoste care a topit inimile fanilor: „Emoție pură!”

Andra a lansat piesa „Mă întorc acasă”. Cum sună melodia de dragoste care a topit inimile fanilor: „Emoție pură!” Andra și-a bucurat admiratorii cu o...

Două localități din raionul Ștefan Vodă se unesc în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă se unesc în cadrul reformei de amalgamare Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi...

Livrările Apple pe piaţa chineză s-au redresat în luna mai

Livrările Apple pe piaţa chineză s-au redresat în luna mai Livrările de iPhone-uri în China s-au redresat luna trecută, înregistrând un avans de 39,6%, după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.