Parchetul Naţional polonez a folosit un software de spionaj împotriva criticilor şi oponenţilor
Parchetul Naţional Polonez a achiziţionat în 2021 software-ul de spionaj Hermes şi l-a folosit împotriva politicienilor din opoziţie, funcţionarilor, judecătorilor şi jurnaliştilor, a relatat luni principalul ziar polonez, Gazeta Wyborcza, preluat de EFE, potrivit stiripesurse.ro.
Potrivit sursei citate, Parchetul a achiziţionat acest program de la o companie israeliană pentru suma de peste 3,5 milioane de euro în primăvara anului 2021 şi de atunci a fost folosit fără mandat de supraveghere de la poliţie sau judecători.
Citeşte şi: FSB racolează ucraineni în stânga Nistrului – Stiripesurse.md
În opinia experţilor, software-ul Hermes este un instrument de spionaj mult mai puternic decât programul Pegasus, care a fost şi el achiziţionat de guvernul polonez precedent şi a cărui utilizare presupus ilegală face obiectul investigaţiei unei comisii parlamentare în aceste zile.
Parchetul Naţional polonez a folosit un software de spionaj împotriva criticilor şi oponenţilor
Programul Hermes este capabil să treacă de securitatea conturilor de e-mail, să urmărească telefoanele mobile şi să acceseze conţinutul acestora, să înregistreze conversaţii şi să pătrundă în sistemele de securitate ale computerelor prin Bluetooth sau Wi-Fi în câteva secunde.
Presa poloneză relatează că pe lista celor spionaţi se află asociaţia procurorilor Lex Super Omnia, care luptă pentru independenţa justiţiei, precum şi alte asociaţii de judecători critici la adresa reformei judiciare impuse de guvernul polonez precedent.
Un grup restrâns de procurori a fost instruit în utilizarea acestui program de către doi foşti agenţi ai Agenţiei de Securitate poloneze care au acţionat pe post de consilieri şi au perceput peste 200 de euro pe oră pentru serviciile lor.
Parchetul Naţional polonez a folosit un software de spionaj împotriva criticilor şi oponenţilor
Potrivit informaţiilor publicate luni, una dintre procedurile care ar fi putut fi folosită pentru spionarea telefoanelor mobile ale judecătorilor şi procurorilor ar fi fost citarea acestora în clădirea Parchetului Naţional, obligarea acestora să-şi lase telefoanele mobile la intrare ca măsură de securitate şi, apoi, piratarea celularelor cu ajutorul programului Hermes.
Întrebat despre posibila utilizare ilegală a acestui program, Bogdan Swieczkowski, care conducea Parchetul Naţional atunci când acest software a fost achiziţionat, a răspuns că “nu a fost achiziţionat niciun program spion” în timpul mandatului său şi le-a recomandat jurnaliştilor “să-l întrebe pe uzurpatorul care îmi ocupă acum postul”, aluzie la succesorul său, Dariusz Korneluk, care figurează pe lista celor care au fost spionaţi.
Comisia parlamentară care investighează în prezent folosirea software-ului Pegasus pentru spionaj de către precedentul guvern a chemat doi foşti miniştri să depună mărturie, iar concluziile anchetei vor fi făcute publice în zilele următoare.