Parchetul UE percheziționează 40 de locuințe într-un caz de fraudă de 30 de milioane de euro

Publicat:

La anchetă participă șapte instituții polițienești.

 

Biroului Procurorului Public European (EPPO) a percheziționat 40 de locuințe din România și Franța în cadrul unei anchete în curs privind o fraudă de 30 de milioane de euro, implicând deopotrivă fonduri UE și naționale, scrie POLITICO, potrivit RADOR.


„Miza o constituie o presupusă schemă infracțională prin care se oferă scrisori de garanție false câștigătorilor de proiecte finanțate cu fonduri UE, care pretind că ar asigura proiectele în eventualitatea unor daune potențiale”, a afirmat EPPO într-un comunicat.

Citeşte şi: Cetăţeni ucraineni care au publicat imagini cu interceptarea rachetelor ruseşti deasupra Kievului au fost arestaţi – Black News

Percheziții au avut loc la Roquebrune-Cap-Martin, un loc în care se adună bogații pe Riviera franceză, și în orașele [posibil „județele” – n.trad.] românești București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. La anchetă – încă în curs – participă șapte instituții polițienești.

Conform EPPO, în perioada 2020-2023 „mai multe bănci fictive sau entități financiare dubioase” au emis scrisori de garanție pentru proiecte care beneficiau de fonduri UE, fără a deține banii necesari pentru a acoperi daunele asigurate. Anchetatorii îi acuză pe suspecți că au încasat „sume mari de bani” în schimbul scrisorilor. Nu este clar cine sunt suspecții, dar EPPO a precizat că e foarte probabil ca ei să fi folosit banii în interes propriu.

Citeşte şi: Guvernul britanic doreşte să interzică evacuările nejustificate ale chiriaşilor – Black News

Schema implica o entitate cu sediul în Insulele Comore care a emis scrisori de garanție către autoritățile române. Instituții financiare similare din Cehia, Letonia și Spania au emis și ele scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a fi avut dreptul de a face acest lucru și fără a deține fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate, conform EPPO.

Înființat în iunie 2021 și având sediul la Luxembourg, EPPO are puterea de a investiga și trimite în instanță infracțiuni implicând bugetul UE, inclusiv cazuri transfrontaliere de fraudă și corupție. Conform raportului anual pe 2022, EPPO investighează activ 1.117 cazuri, cu pagube totalizând 14,1 miliarde de euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.