Părinţii Mahsei Amini au respins raportul medical conform căruia moartea tinerei nu a fost cauzată de lovituri

Publicat:

Părinţii tinerei iraniene Mahsa Amini au respins raportul medical oficial conform căruia moartea în detenţie a fiicei lor nu a fost cauzată de “lovituri”, a transmis joi o publicaţie locală, care citează un avocat al familiei, potrivit AFP şi agerpres.

Iranul este zguduit de proteste de la moartea la 16 septembrie a Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană decedată la trei zile după arestarea sa la Teheran de către poliţia moravurilor, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict al ţării, ce prevede în special portul vălului în public.


Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

La 7 octombrie, Organizaţia medico-legală iraniană a precizat într-un raport că “moartea Mahsei Amini nu a fost cauzată de lovituri la cap şi la organele vitale”. Decesul a fost legat de “o intervenţie chirurgicală pentru o tumoare cerebrală la vârsta de opt ani”, conform acestui raport publicat de televiziunea de stat.

“Avocaţii au respins raportul” într-o declaraţie transmisă Autorităţii Judiciare, a declarat pentru cotidianul Etemad unul dintre avocaţii părinţilor, Saleh Nikbakht.

Ei au solicitat “reexaminarea cauzei decesului” şi, în acest scop, au cerut justiţiei “să aleagă cinci specialişti (în special un neurochirurg şi un cardiolog – n.r.) de pe o listă de zece medici realizată de părinţii Mahsei Amini”, a adăugat el.

Apărarea trebuie să poată “obţine clarificări despre felul în care s-a desfăşurat ancheta şi despre rolul persoanei sau persoanelor implicate în arestarea Mahsei şi în transferul său la sediul poliţiei moravurilor, pentru a se putea apăra drepturile părinţilor (…) şi pentru a elimina incertitudinile despre cauza morţii”, a spus el.

La 19 septembrie, Amjad Amini, tatăl tinerei, a declarat pentru agenţia de presă Fars că fiica sa era “în stare bună de sănătate”.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

La sfârşitul lui septembrie, avocatul Saleh Nikbakht a spus că familia Amini a depus plângere împotriva poliţiştilor care i-au arestat fata.

Zeci de mii de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au murit în timpul manifestaţiilor împotriva decesului tinerei Mahsa Ammini. Alte câte sute, între care şi femei, au fost arestate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.