Parlamentari din țările UE, mesaje de susținere a viitorului european al Republicii Moldova

Publicat:

Parlamentari din țările UE, mesaje de susținere a viitorului european al Republicii Moldova

Prietenii Republicii Moldova din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene au celebrat Ziua Europei în legislativul de la Chișinău, unde au transmis mesaje puternice de susținere pentru țara noastră. Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, astăzi, vizita comună a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene.

Numeroși parlamentari din țările UE, deputați din Parlamentul Republicii Moldova și ambasadori ai statelor membre ale UE au discutat despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și despre cum instituțiile parlamentare din statele membre ale UE pot susține viitorul nostru european, împărtășind din experiența acestora. Au vorbit despre beneficiile aderării la UE, despre lecțiile aderării, menționând că locul țării noastre este în UE, unde este așteptată, potrivit jurnal.md.


Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în deschiderea evenimentului, a subliniat că Uniunea Europeană este, astăzi, cel mai mare partener de dezvoltare al țării noastre.

„Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie în continuare de sprijinul dumneavoastră ferm și credibil pentru această alegere. Noi am făcut pași hotărâți și vom munci în continuare foarte serios pe această cale”.

Prezent la discuții, Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a reiterat că UE va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul de aderare.

„Cetățenii Republicii Moldova sunt parte a familiei europene. Dincolo de mesaje de susținere, UE oferă și un sprijin concret fără precedent Moldovei, fiind cel mai mare susținător al poporului. Din octombrie 2021, peste 1,2 miliarde de euro au fost disponibile pentru Moldova și circa 900 mln de euro au fost mobilizate prin proiecte economice și de investiții. De asemenea, peste 80 % din gospodăriile moldovenești au beneficiat de ajutor la facturile la energie. Avem acum și mai multe oportunități deschise pentru cetățenii Republicii Moldova. De exemplu, taxele pentru roaming au fost reduse și acum muncim pentru a le elimina”.

Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a remarcat că, în ultimii trei ani, țara noastră s-a transformat, și-a formulat clar prioritățile și și-a ales viitorul european. Respectiv, acum, Moldova este recunoscută ca o țară mică, dar curajoasă, cu oameni harnici și empatici, demni de marea familie europeană.

„Cu atât de mulți prieteni buni, cu o președintă curajoasă care a scos țara din izolare internațională și anonimat, cu o voință politică puternică în Parlament, cu un Guvern solid și competent – suntem de neclintit în parcursul european al moldovenilor. Noi suntem europeni, iar locul Republicii Moldova este în UE”.

Reuniunea a fost prezidată de Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, care a mulțumit țărilor UE pentru sprijinul oferit în modernizarea Republicii Moldova.

Vorbitorii principali ai evenimentului – Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, deputații Radu Marian și Oazu Nantoi – s-au referit la evoluțiile în parcursul de integrare europeană a țării, proiectele implementate cu susținerea UE, situația actuală din sectorul economic și energetic din țară, lupta cu dezinformarea, știrile false și războiul hibrid.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a adresat un apel către investitorii din țările UE să investească în Republica Moldova, unde sunt condiții prielnice pentru investiții, o economie digitală atractivă și potențial în domeniul agriculturii.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Cu ajutorul prietenilor noștri de pe întreg continentul, am convingerea că parcursul nostru european va fi nu doar unul de succes, dar și unul accelerat”, a punctat Cristina Gherasimov.

La discuții au asistat și un grup de 50 de tineri ambasadori, care și-au exprimat intenția să contribuie la promovarea Uniunii Europene în comunitățile lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul

Noul preşedinte al Taiwanului a depus jurământul Noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a depus luni jurământul la palatul prezidenţial din Taipei, alături de vicepreşedinta...

Zeci de șoferi au urcat băuți la volan în acest weekend

Zeci de șoferi au urcat băuți la volan în acest weekend Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, inspectorii de patrulare au prins 26 de...

Mai multe zone din Făleşti rămân fără curent

Mai multe zone din Făleşti rămân fără curent În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță a instalațiilor electrice, precum și a posturilor de transformare, S.A....

Tragedie la Drochia. Directoarea gimnaziului s-ar fi sinucis

Tragedie la Drochia. Directoarea gimnaziului s-ar fi sinucis Directoarea gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia din raionul cu același nume, s-ar fi sinucis, scrie presa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.