Parlamentarii britanici îl îndeamnă pe Boris Johnson să doneze mai multe vaccinuri ţărilor sărace

Publicat:

Boris Johnson este îndemnat să ofere mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor mai sărace înaintea summitului G7.

Peste 100 de parlamentari și colegi transpartinici doresc ca premierul britanic să dea dovadă de “leadership global” și să se angajeze într-o politică unu la unu atunci când vine vorba de vaccinuri, transmite Sky News.


BoJo urmează să prezideze o adunare a celor mai puternice țări din punct de vedere economic din lume, care va avea loc la Cornwall pe 11 iunie.

În perioada premergătoare summitului, semnatarii cererii solicită guvernului britanic să doneze o doză schemei COVAX susținută de Națiunile Unite pentru fiecare doză cumpărată pentru utilizare în Marea Britanie.

Schema oferă vaccinuri țărilor cu venituri mici și medii.

Aceasta vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Monetar Internațional, Grupul Băncii Mondiale și Organizația Mondială a Comerțului au cerut țărilor mai bogate să ofere mai multe vaccinuri împotriva COVID națiunilor mai sărace, într-o pledoarie comună în mai multe ziare internaționale.

Într-o scrisoare, semnatarii au afirmat că există “un imperativ moral clar de a acționa pentru a închide diviziunea globală a vaccinurilor”, precum și un “caz rațional… pentru a opri amenințarea ca variantele să apară în străinătate și să prindă rădăcini în UK”.

Aceasta a fost susținută de deputații conservatori Peter Bottomley și dr. Dan Poulter, fost ministru al sănătății care a lucrat în prima linie pe timpul pandemiei.

Printre alții care își pun numele pe scrisoare se numără fostul cancelar din umbra John McDonnell, fostul arhiepiscop de Canterbury Lord Carey, fostul lider al Partidului Verde, Caroline Lucas, fostul ministru al sănătății al lui Margaret Thatcher, baroneasa Hooper și fostul lider al liberal-democraților, Lord Campbell.

“Cu cât așteptăm mai mult să acționăm, cu atât este mai probabil să apară variante periculoase care să se sustragă protecției oferite de vaccinurile actuale”, se afirma în scrisoare, care a fost coordonată de grupul parlamentar al tuturor partidelor (APPG) cu privire la coronavirus.

În document se adaugă: “Regatul Unit are oportunitatea de a utiliza summitul G7 pentru a-și arăta poziția de lider în această chestiune critică și pentru a demonstra că “Marea Britanie globală” este mai mult decât un slogan.
“În timp ce Marea Britanie a angajat pe bună dreptate finanțare pentru COVAX , rămânem un importator net de vaccinuri COVID-19.

“Prin urmare, APPG recomandă Regatului Unit să adopte imediat o politică de potrivire a vaccinurilor, în care, pentru fiecare doză de vaccin importată, o doză să fie donată către COVAX.

“Acest lucru va contribui la satisfacerea cererii urgente de vaccinuri în țările cu venituri mici și medii din întreaga lume.

“Regatul Unit nu trebuie să rateze oportunitatea oferită de summitul G7 de a deschide calea în promovarea unui acces global mai echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19.”

Cei 116 colegi și parlamentari consideră că Marea Britanie ar trebui să urmărească să devină un „exportator net de vaccinuri” odată ce și-a sporit capacitatea de producție.

Decizia de a-i scrie premierului a venit după ce profesorul Andrew Pollard, cel care a contribuit la dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca, a avertizat grupul că “multe milioane de oameni ar putea muri de acum până în septembrie”, dacă vaccinurile nu sunt distribuite pe scară mai largă pe tot globul.

Germania, Franța și Italia se numără printre țările europene care s-au angajat să doneze cel puțin 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului către țările cu venituri medii și mici înainte de sfârșitul anului, a declarat grupul.

Aceștia au subliniat faptul că până acum guvernul britanic s-a angajat doar să doneze surplusuri de vaccinuri în viitor către COVAX.

Matt Hancock a declarat anterior că Regatul Unit “a făcut probabil mai mult decât orice altă națiune pentru a ajuta la vaccinarea celor mai săraci din lume” prin sprijinul său pentru vaccinul Oxford, care a reprezentat aproape o treime din numărul global de vaccinuri anti-covid administrate din 19 mai.
El a spus că Londra a donat, de asemenea, peste 500 de milioane de lire sterline către COVAX, care a livrat vaccinuri în 120 de țări și teritorii.

În noiembrie, guvernul britanic a decis să reducă cheltuielile aferente angajamentului său anual de ajutor extern de la 0,7% la 0,5% din venitul național brut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.