Parlamentarii israelieni acceptă disoluţia Knessetului şi anunţă noi alegeri

Publicat:

Parlamentarii israelieni şi-au dat acordul preliminar, miercuri, pentru disoluţia Parlamentului şi convocarea de noi alegeri în 2 martie anul viitor, pentru a treia oară în mai puţin de un an şi care se anunţă a fi un nou duel între premierul Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz, informează AFP, potrivit agerpres.

Teoretic, parlamentarii israelieni au timp până la orele 23:59 (21:59 GMT) pentru a asigura o majoritate puţin probabilă celor doi rivali, aflaţi umăr la umăr în alegerile din aprilie, apoi din septembrie, şi de fiecare dată în incapacitate de a-şi asigura 61 de voturi din totalul celor 120 din Parlament. În lipsa unui acord, actualul Parlament va fi dizolvat la miezul nopţii.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Miercuri dimineaţa, un comitet parlamentar a propus grăbirea lucrurilor şi reunirea parlamentarilor pentru a vota direct disoluţia Knessetului, Parlamentul israelian, pentru a convoca noi alegeri în 2 martie anul viitor.

Astfel, deputaţii au organizat un vot preliminar pentru dizolvarea Parlamentului şi desfăşurarea de alegeri la acea dată, chiar înainte de sărbătoarea evreiască Purim.

Acest proiect urmează să fie obiectul altor proceduri de vot în timpul zilei, însă reduce şansele de a se ajunge la un acord de ultim moment pentru formarea unui guvern de uniune, Netanyahu şi Gantz neputând să ajungă la un acord pentru partajarea puterii.

Afaceri judiciare sunt în centrul acestui diferend. Premierul aflat cel mai mult în această funcţie din istoria Israelului – 13 ani, dintre care ultimul deceniu fără discontinuitate – Netanyahu, 70 de ani, a fost inculpat la sfârşitul lui noiembrie pentru corupţie, abuz de încredere şi fraudă într-o serie de afaceri.

Unii dintre apropiaţii săi, printre care avocatul său, urmează de asemenea să fie puşi sub acuzare pentru spălare de bani, pentru achiziţionarea de submarine de la societatea germană ThyssenKrupp.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Netanyahu dorea să fie primul la conducerea unui eventual guvern de uniune, inclusiv în speranţa de a obţine o imunitate judiciară, ceea ce Gantz refuza, estimând că rivalul său ar trebui să-şi rezolve problemele cu justiţia înainte de a relua funcţia de premier.

Între cei doi rivali se află naţionalistul Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Israel Beitenou (Israel Casa Noastră), singurul rămas nealineat şi al cărui sprijin pentru Netanyahu sau Gantz ar putea fi suficient pentru a obţine o majoritate şi a evita noi alegeri.

În cazul unui nou scrutin, ultimele sondaje, difuzate săptămâna aceasta de postul Kan, plasează partidul lui Netanyahu, Likud, şi formaţiunea Kahol Lavan (“Albastru-Alb”, culorile drapelului israelian) al lui Gantz la diferenţă extrem de mică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.