Parlamentul din estul Libiei îndeamnă Egiptul să intervină militar împotriva ‘invaziei şi ocupaţiei’ turce

Publicat:

Parlamentul din estul Libiei îndeamnă Egiptul să intervină pe teritoriul libian cu scopul de a contracara susţinerea militară a Guvernului de unitate naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţionlă şi cu sediul la Tripoli, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Camera Reprezentanţilor, cu sediul la Tobruk, apreciază într-un comunicat că susţinerea Egiptului este necesară în vederea respingerii unei ”invazii şi ocupaţii” turce.


Citește și : Preşedintele parlamentului catalan crede că Madridul ‘I-A SPART’ telefonul

Libia este împrţită în două, de şase ani – GNA în vest, iar în est forţe adunate în jurul mareşalului Khalifa Haftar, care deţin controlul asupra câmpurilor petrolifere libiene.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat cu o intervenţie armată în Libia, în cazul în care GNA şi aliatul său turc atacă din nou oraţul de coastă Sirt, considerat poarta de intrare către principalele terminale petroliere din Libia.

Controlul asupra resurselor petroliere libiene a devit una dintre principalele mize ale unui război civil, după ce forţele lui Haftar, Armata naţională libiană (ANL) a închis, la începutul anului, zăcămintele de petrol şi porturile.

Un prim semn al unei reluări a exporturilor legale de petrol libian de la impunerea acestei blocade a fost observat vineri, când un petrolier – Kriti Bastion – a fost autorizat să acosteze în portul Es Sider pentru a încărca petrol şi a pleca pe mare a doua zi.

Haftar a sugerat sâmbătă că deblocarea exportului urmează să continue.

Citește și : NATO va continua să acorde sprijin Georgiei pentru implementarea reformelor

Această decizie a fost condamnată de Compania Naţională libiană Petrolieră (NOC), care a acuzat duminic Emiratele Arabe Unite (EAU) că i-au ordonat lui haftar să deblocheze exportul de petrol.

În virtutea unor acorduri internaţionale, numai National Oil Corp (NOC) poate produce şi exporta petrol, iar veniturle se varsă la Banca centrală libiană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai multe spitale au primit paturi multifuncționale pentru secţiile ATI

Mai multe spitale au primit paturi multifuncționale pentru secţiile ATI Mai multe spitale și-au dotat secțiile de terapie intensivă cu paturi multifuncționale grație sprijinului Companiei...

Lucrările de construcție a mai multor drumuri publice naționale vor fi declarate de utilitate publică

Lucrările de construcție a mai multor drumuri publice naționale vor fi declarate de utilitate publică Lucrările de construcție a mai multor drumuri publice naționale vor...

Cinci persoane supuse represiunilor politice vor primi compensații financiare

Cinci persoane supuse represiunilor politice vor primi compensații financiare Ministerul Finanțelor va aloca, din contul mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2024,...

Republica Moldova va avea un Oficiu Național de Dezvoltare a Culturii

Republica Moldova va avea un Oficiu Național de Dezvoltare a Culturii Centrul Național de Educație prin Artă va fi reorganizat în Instituția Publică „Oficiul Național...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.