Parlamentul European adoptă o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului

Publicat:

Parlamentul European adoptă o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 voturi „pentru”, 225 „împotrivă” şi 17 abţineri acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât acesta să nu mai fie dăunător sănătăţii umane, ecosistemelor naturale şi biodiversităţii.

Legea revizuită vizează reducerea poluării aerului în UE pentru un mediu curat şi sănătos pentru cetăţeni, potrivit viziunii UE de a reduce poluarea la zero până în 2050. Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliu UE, înainte să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE şi să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Ţările UE vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a aplica noile norme, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Noile norme stabilesc limite şi valori-ţintă mai stricte pentru 2030 pentru poluanţii cu impact grav asupra sănătăţii umane, inclusiv particulele în suspensie (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot) şi SO2 (dioxid de sulf). Statele membre pot solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat cu până la zece ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European
Dacă noile norme naţionale sunt încălcate, persoanele afectate de poluarea aerului vor putea deschide acţiuni în instanţă, iar cetăţenii vor putea primi despăgubiri în cazul în care sănătatea lor a fost deteriorată.
De asemenea, vor fi create mai multe puncte de prelevare a calităţii aerului în oraşe, iar indicii de calitate a aerului vor deveni comparabili, clari şi puşi la dispoziţia publicului în întreaga UE.
„Prin actualizarea standardelor de calitate a aerului, dintre care unele au fost stabilite cu aproape două decenii în urmă, poluarea va fi redusă la jumătate în întreaga UE, deschizând calea pentru un viitor mai sănătos şi mai sustenabil. Datorită Parlamentului, normele actualizate îmbunătăţesc monitorizarea calităţii aerului şi protejează mai eficient grupurile vulnerabile. Astăzi este o victorie semnificativă în angajamentul nostru continuu de a asigura un mediu mai sigur şi mai curat pentru toţi europenii”, a declarat raportorul Javi López (S&D, Spania), după votul din plenul PE.
Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliu UE, înainte să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE şi să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Ţările UE vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a aplica noile norme.
Poluarea atmosferică continuă să fie principala cauză de deces prematur în UE, cu aproximativ 300.000 de decese pe an (verificaţi aici pentru a vedea cât de curat este aerul în oraşele europene). În octombrie 2022, Comisia a propus o revizuire a normelor UE privind calitatea aerului, cu obiective mai ambiţioase pentru 2030, în vederea atingerii obiectivului de a reduce la zero poluarea până în 2050.
Această legislaţie răspunde aşteptărilor cetăţenilor în ceea ce priveşte poluarea şi oraşele „mai verzi” cu emisii mai scăzute, precum şi furnizarea de informaţii actualizate periodic privind poluarea, exprimate în propunerile 2 (2), 4 (6) şi 6 (1) din concluziile Conferinţei privind viitorul Europei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul incidentelor antisemite la nivel mondial a atins un ‘maxim istoric’ în 2023

Numărul incidentelor antisemite la nivel mondial a atins un 'maxim istoric' în 2023 Numărul incidentelor antisemite înregistrate în 2023 a fost mult mai mare decât...

Oficial american: Interzicerea uraniului din Rusia ajută SUA să-şi construiască capacitatea de combustibil nuclear

Oficial american: Interzicerea uraniului din Rusia ajută SUA să-şi construiască capacitatea de combustibil nuclear Statele Unite se pregătesc din 2022 pentru posibilitatea ca preşedintele rus...

Guvernul israelian anunţă închiderea Al-Jazeera în statul evreu

Guvernul israelian anunţă închiderea Al-Jazeera în statul evreu Guvernul israelian a "decis în unanimitate" că postul qatarez Al-Jazeera va fi "închis în Israel", a anunţat...

Noaptea de Înviere, patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău. Care este starea acestora

Noaptea de Înviere, patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău. Care este starea acestora La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.