Parlamentul European aprobă primele norme europene privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Publicat:

Parlamentul European aprobă primele norme europene privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 522 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 72 abţineri, primele norme europene privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Directiva solicită legi mai stricte împotriva violenţei cibernetice, o asistenţă mai bună acordată victimelor şi măsuri de prevenire a violului.

Măsurile sunt pentru a preveni violul şi a sensibiliza populaţia cu privire la consimţământ. De asemenea, căsătoria forţată şi mutilarea genitală a femeilor sunt considerate infracţiuni. Totodată, dezvăluirea în mediul online a informaţiilor private fără consimţământul prealabil este interzisă, precum şi exhibiţionismul cibernetic (cyber-flashing), iar măsurile prevăd şi asistenţă specializată pentru victime, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziţie trei ani pentru a pune în aplicare dispoziţiile.

Astfel, noile norme urmăresc să prevină violenţa de gen şi să protejeze victimele, în special femeile şi victimele violenţei domestice, arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

Noua legislaţie va include o listă mai cuprinzătoare a circumstanţelor agravante pentru infracţiunile pasibile de pedepse mai grave, cum ar fi infracţiunile împotriva personalităţilor publice, a jurnaliştilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Pe lista circumstanţelor agravante se află şi intenţia de a pedepsi victimele în funcţie de sexul lor, orientarea sexuală, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice, precum şi dorinţa făptuitorului de a-şi menţine sau recăpăta „onoarea”.

Servicii de sănătate sexuală şi reproductivă la dispoziţia victimelor

Siguranţa şi starea de bine a victimelor trebuie să aibă prioritate, inclusiv prin accesul la adăposturi sigure. Victimele ar trebui să beneficieze de acces la îngrijiri medicale, inclusiv la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă. Autorităţile statelor membre vor avea mai multe obligaţii în materie de raportare şi de colectare a probelor. Ele vor trebui şi să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că actele sexuale neconsensuale sunt considerate infracţiuni.

Datorită insistenţelor Parlamentului, Comisia va întocmi un raport o dată la cinci ani pentru a constata dacă normele trebuie revizuite.

„Astăzi, Parlamentul a făcut primii paşi pentru a transforma Europa în primul continent din lume care pune capăt violenţei împotriva femeilor. Acesta este un act legislativ amplu care va preveni violenţa împotriva femeilor, va proteja victimele şi va urmări penal autorii, asigurând astfel o abordare holistică a combaterii acestor infracţiuni atroce. Nu poate exista egalitate fără eradicarea violenţei împotriva femeilor; trebuie să ne asigurăm că nu poate exista impunitate pentru cei care comit astfel de infracţiuni”, a declarat co-raportoarea din partea Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen, Frances Fitzgerald (PPE, Irlanda), potrivit sursei citate.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

„Această directivă revoluţionară întruchipează angajamentul nostru ferm de a consolida drepturile femeilor şi de a salva vieţi. Pe măsură ce avansăm, să ne amintim acest moment ca un prim pas istoric pentru a consolida drepturile femeilor şi a deschide drumul către un viitor în care fiecare femeie să poată trăi fără frică şi fără opresiune. Aceasta este o victorie pentru justiţie şi egalitate în întreaga Uniune Europeană”, a spus şi co-raportoarea din partea Comisiei pentru libertăţi civile, Evin Incir (S&D, Suedia)

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziţie trei ani pentru a pune în aplicare dispoziţiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu vine cu precizări despre Programul „Prima Casă PLUS”

Maia Sandu vine cu precizări despre Programul „Prima Casă PLUS” La scurt timp după ce a solicitat Guvernului să extindă programul Prima Casă și să...

Cei onești să-i aresteze pe cei corupți. Care sunt așteptările lui Recean în domeniul justiției

Cei onești să-i aresteze pe cei corupți. Care sunt așteptările lui Recean în domeniul justiției Premierul Dorin Recean vrea să-i vadă pe procurorii și judecătorii...

PSDE o critică dur pe Olesea Stamate

PSDE o critică dur pe Olesea Stamate Partidul Social Democrat European, condus de Ion Sula, a numit „iresponsabile” declarațiile vicepreședintei Partidului de guvernare Acțiune și...

Dezinformare nu se propune a fi calificată ca trădare de patrie, asigură Stamate

Dezinformare nu se propune a fi calificată ca trădare de patrie, asigură Stamate Dezinformarea nu se regăsește în proiectul de lege pentru modificarea Codului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.