Parlamentul israelian aprobă o lege care îngreunează demiterea premierului; mii de oameni continuă protestele!

Publicat:

Declararea unui prim-ministru al Israelului ca inapt pentru această funcţie va deveni mai dificilă după ce parlamentul (Knesset) a aprobat joi o nouă lege, transmite dpa, potrivit agerpres.

După o noapte de dezbateri, deputaţii au aprobat legea în lectură finală, cu 61 de voturi pentru (din 120 de membri ai Knesset-ului), 47 împotrivă, restul abţinându-se sau fiind absenţi.


Citeşte şi: Dacă Rusia va cuceri Ucraina, China va câștiga – Black News

Potrivit legii – ce poate fi contestată în justiţie -, pentru demitere va fi nevoie de votul unei majorităţi de trei pătrimi de parlamentari.

În plus, înlăturarea unui prim-ministru din funcţie va fi posibilă doar din motive psihice sau alte motive de sănătate, reducându-se astfel posibila influenţă a Curţii Supreme sau a Biroului procurorului general.

Aceasta este prima modificare în legea care vine în cadrul unor reforme mai ample în justiţie plănuite de guvernul naţionalist religios condus de Benjamin Netanyahu.

Reformele au scos mii de protestatari în stradă şi au atras critici din străinătate.

Opoziţia a condamnat noua lege ca ‘indecentă şi coruptă’, iar fostul ministru Avigdor Lieberman a spus că o va contesta la Curtea Supremă.

Modificarea este controversată în special pentru că este văzută de critici drept concepută pentru a-l proteja pe Netanyahu.

Şeful guvernului este inculpat într-un proces pentru corupţie care ameninţă să ducă la demiterea sa, însă noua lege ar putea însemna că acest risc s-a redus considerabil pentru Netanyahu.

Reuters relatează că mii de oameni au ieşit în stradă joi în semn de protest faţă de reformele justiţiei, blocând autostrăzi şi intensificând o campanie ce durează de câteva luni.

Mii de oameni au mărşăluit cu steaguri şi pancarte pe o arteră din Tel Aviv, blocând traficul în plină zi de lucru.

Un grup mic a incendiat cauciucuri în afara portului maritim, blocând pentru scurt timp camioanele.

Citeşte şi: Majoritatea românilor nu este de acord cu trimiterea de arme pentru Ucraina – Black News

La Ierusalim, mulţimea s-a adunat de-a lungul zidurilor Oraşului Vechi, de care au agăţat o replică uriaşă a declaraţiei de independenţă a ţării.

‘Luptăm pentru vieţile noastre ca popor evreu împreună în statul pe care îl construim de 75 de ani. Luptăm pentru că simţim că ceea ce se întâmplă acum ne destramă, şi cerem guvernului să înceteze’, a spus demonstrantul Avidan Friedman. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.