Parlamentul israelian, mandatat cu formarea unui guvern de coaliţie

Publicat:

Parlamentul israelian a fost mandatat oficial joi cu dificila sarcină de formare a unui guvern de coaliţie, iar parlamentarii vor trebui să depună toate eforturile pentru a evita organizarea unui nou rând de alegeri, informează dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin i-a acordat Knessetului acest mandat după ce Benny Gantz, liderul alianţei Albastru şi Alb şi care fusese mandatat înainte de aceasta, a eşuat să formeze un guvern înainte de termenul limită stabilit pentru miercuri.


Citește și : Trump afirmă că SUA au depăşit vârful îmbolnăvirilor cu noul coronavirus: ‘Bătălia continuă!’

“Sper că membrii Knessetului vor putea să formeze o majoritate în aşa-fel ca un guvern să poată fi format cât mai repede posibil şi pentru a preveni un al patrulea rând de alegeri”, subliniază Rivlin într-un comunicat.

Echipe din partea alianţei lui Gantz şi a partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu continuă să poarte negocieri pentru a forma “un guvern de urgenţă naţional”, potrivit unui comunicat comun al părţilor.

Cu mandatul Knessetului, orice parlamentar – inclusiv Gantz şi Netanyahu – care va putea obţine sprijinul a cel puţin 61 din totalul celor 120 de membri ai parlamentului în decurs de 21 de zile va avea la dispoziţie două săptămâni pentru formarea guvernului.

Dacă se va eşua, Israelul va organiza al patrulea rând de alegeri din aprilie 2019.

Citește și : Guterres consideră că doar un vaccin anti-coronavirus ar permite revenirea la normalitate

Potrivit unor informaţii apărute în presă, unul dintre cele mai sensibile puncte îl constituie cererea formulată de partidul Likud al lui Netanyahu de a avea veto asupra numirilor în domeniul justiţiei. Netanyahu doreşte de asemenea o garanţie că nu i se va refuza de către Curtea Supremă dreptul de a fi premier din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Netanyahu este acuzat că a oferit favoruri politice unor moguli media şi unor oameni de afaceri bogaţi în schimbul unei acoperiri pozitive a activităţii sale şi a unor cadouri scumpe, însă el a respins ambele acuzări. Procesul este programat să înceapă în mai, după ce a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.