Parlamentul Lituaniei votează să legalizeze respingerea migranţilor la graniţa cu Belarus

Publicat:

Parlamentul Lituaniei a votat marţi o reglementare controversată ce legalizează respingerea migranţilor care trec graniţa din Belarus în anumite situaţii, informează DPA, potrivit agerpres

Acest lucru formalizează o practică în vigoare din vara anului 2021 la graniţa comună a ţării cu Belarusul condus în mod autoritar.


Citește și :  Londra este clară: Izolarea Chinei ar fi o eroare!

În Seimas din Vilnius, 86 de membri au votat în favoarea amendamentelor la lege, în timp ce 8 au fost împotrivă şi 20 s-au abţinut.

Migranţii ilegali pot fi acum împiedicaţi să intre în ţară şi trimişi înapoi în caz de stare de urgenţă.

Preşedintele Gitanas Nauseda trebuie încă să o aprobe, dar reglementarea este stabilită să intre în vigoare până la 3 mai.

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat aspru reglementările ca legitimând măsuri ce încalcă dreptul internaţional, în timp ce Amnesty International a acuzat Lituania că a făcut aşa-numitele “împingeri înapoi” de la frontieră legale.

Dunja Mijatovic, comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului, a cerut de asemenea Lituaniei să respecte obligaţiile internaţionale faţă de solicitanţii de azil şi a emis un avertisment urgent înainte ca proiectul de lege să fie adoptat.

Centrul pentru Drepturile Omului lituanian i-a cerut lui Nauseda să opună veto la proiectul de lege.

Ministerul de Interne de la Vilnius a declarat că amendamentul face distincţie între migraţia naturală şi migraţia încurajată de Belarus. El a adăugat că modificările sunt necesare pentru a proteja interesele de securitate naţionale ale Lituaniei.

Lituania, membru al UE, are o graniţă de 680 de kilometri cu Belarus. În trecut, mii de persoane au încercat acolo să intre ilegal în UE.

Citește și : Moscova expulzează un diplomat moldovean ca reacţie la o decizie similară a Chişinăului

UE l-a acuzat pe conducătorul belarus Aleksandr Lukaşenko că a adus migranţi din regiunile de criză la graniţă şi ca răspuns, guvernul de la Vilnius şi-a intensificat securitatea la graniţă şi construieşte un gard de frontieră.

Din august 2021, poliţia de frontieră lituaniană întoarce migranţii şi de atunci a împiedicat aproximativ 20.000 de persoane să intre ilegal în ţară din Belarus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.