X

Parlamentul Macedoniei ignoră vetoul prezidenţial şi ratifică din nou acordul cu Grecia

Parlamentul Macedoniei a votat a doua oară pentru a ratifica acordul cu Grecia în vederea redenumirii ţării drept ‘Republica Macedonia de Nord’, trecând astfel peste vetoul impus de preşedintele Gjorge Ivanov, informează joi dpa, potrivit agerpres.

Blocul social-democrat, condus de premierul Zoran Zaev, a ratificat deja acordul în 20 iunie, însă Ivanov a impus veto împotriva acordului, obligând legislativul la un al doilea vot, joi, în timpul căruia 69 dintre cei 120 de parlamentari macedoneni au votat pentru.

Citeşte şi: La fiecare trei zile, un militant al drepturilor omului este asasinat în Columbia

Partidul de opoziţie VMRO a boicotat votul de ambele dăţi, pentru a protesta împotriva acordului, pe care îl consideră o “capitulare” şi o renunţare la numele şi identitatea macedonene.

Este de aşteptat ca Gjorge Ivanov să refuze din nou să-şi pună semnătura sub acest acord, însă el nu mai poate zădărnici aplicarea lui în urma publicării în Monitorul Oficial.

Acordul în vederea schimbării numelui a fost convenit între Zoran Zaev şi omologul său grec Alexis Tsipras, pentru a pune capăt disputei de 27 de ani pe marginea numelui de ‘Macedonia’. Din cauza acestei dispute, Grecia a blocat aderarea Macedoniei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi demararea negocierilor pentru un statut de membru în Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

După ratificarea acordului, guvernul lui Zoran Zaev va trebui să verifice modificarea în cadrul unui referendum şi apoi să o consolideze în textul Constituţiei.

Abia după aceasta, Tsipras – supus unei puternici presiuni din partea naţionaliştilor greci, care se opun ca ţara vecină să păstreze numele vechii şi actualei provincii greceşti chiar şi însoţit de o specificaţie geografică – va putea să ratifice schimbarea în parlamentul de la Atena. Dacă cel puţin unul dintre aceşti paşi va eşua, acordul va eşua la rândul lui.

Tags: Gjorge IvanovgreciaMacedoniaZoran Zaev
Categorii: Diaspora